Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τη Δύση να μην προκαλεί πανικό με αφορμή την ένταση με τη Ρωσία, την οποία οι δυτικές χώρες κατηγορούν ότι σχεδιάζει μια εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι ο υπερβολικός «πανικός» βλάπτει την οικονομία. «Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό» επειδή «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές.
«Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021» αλλά «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε» πέρσι, διαβεβαίωσε. Αντιθέτως, αν κάποιος άκουγε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και «ακόμη και αξιοσέβαστους ηγέτες κρατών» θα πίστευε ότι «είμαστε ήδη σε πόλεμο» σε όλη τη χώρα, «ότι υπάρχουν στρατιώτες που προελαύνουν στους δρόμους». «Πόσο κοστίζει αυτός ο πανικός για τη χώρα μας;» διερωτήθηκε.
Την Τετάρτη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι «όλα δείχνουν» πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν «θα κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κάποια δεδομένη στιγμή, ίσως από τώρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου». Πολλές δυτικές πρεσβείας, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά, ανακάλεσαν ένα μέρος του προσωπικού τους λόγω της απειλής αυτής. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «λάθος» αυτήν την απόφαση.
Ο εκφοβισμός της Ρωσίας και η αντίδραση της Δύσης
Οι δηλώσεις του Ζελένσκι έγιναν αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ και το NATO δεν κάλυψαν τις ανησυχίες της Μόσχας αλλά ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο. «Δεν θεωρώ ότι η κατάσταση τώρα είναι πιο τεταμένη από προηγουμένως. Υπάρχει μια αίσθηση στο εξωτερικό ότι εδώ γίνεται πόλεμος. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε ο Ζελένσκι. «Δεν λέω ότι δεν είναι πιθανή μια κλιμάκωση (…) αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό», επέμεινε.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο ίδιος στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, καθώς και ότι η Ρωσία προσπαθεί να εκφοβίσει την Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το νόμισμα σταθεροποιήθηκε και ότι η χώρα του ζητάει στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη από τη Δύση, καθώς χρειάζεται 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεροποιήσει την οικονομία της.
Ο βασικός κίνδυνος για την Ουκρανία είναι η αποσταθεροποίηση εκ των έσω, συμπεριλαμβανομένης μιας οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε. Ο Ζελένσκι τόνισε πάντως ότι το ΝΑΤΟ ήταν ο μοναδικής εγγυητής της ασφάλειάς της Ουκρανίας στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία. Προειδοποίησες ότι οι χώρες μέλη της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη μπορεί επίσης να δεχθούν κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες τακτικές εκφοβισμού από τη Μόσχα.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters