Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατιωτικός εξοπλισμός θα επισκευαστεί στη Βουλγαρία

Μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατέληξαν σε συμφωνία για την επισκευή ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βουλγαρία.

«Σήμερα, σε συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, συμφωνήσαμε μια συνεργασία για την επισκευή ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Βουλγαρίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ουκρανία. Είμαι βέβαιος ότι μια τέτοια συνεργασία θα είναι επωφελής και για τη Βουλγαρία και τη βουλγαρική οικονομία», είπε ο Ζελένσκι σε ενημέρωση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στο Κίεβο σήμερα Τετάρτη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης ουσιαστικά τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα όσον αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία στη Βουλγαρία.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να προμηθεύσει ηλεκτρική ενέργεια στη Βουλγαρία. Ενδιαφερόμαστε επίσης για διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην περιοχή, ιδίως μέσω της χρήσης των δυνατοτήτων του Διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου μαζί με τη βουλγαρική πλευρά», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, έχουν επιτευχθεί συμφωνίες μεταξύ Ουκρανίας και Βουλγαρίας για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία μέσω του λιμανιού της Βάρνας στη Μαύρη Θάλασσα. «Σε αυτόν τον τομέα ανοίγονται προοπτικές για εμάς», είπε.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι είπε ότι η ουκρανική πλευρά θα βοηθήσει σύντομα στην επίλυση του ζητήματος με το βουλγαρικό πλοίο, το οποίο είναι αποκλεισμένο στο λιμάνι του Τσορνομόρσκ στην Οδησσό.

Με τη σειρά του, ο Πρωθυπουργός Πέτκοφ είπε: «Όσον αφορά το αίτημά σας για στρατιωτική και τεχνική βοήθεια, ιδιαίτερα όσον αφορά την επισκευή και αποκατάσταση ορισμένου βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού σε βουλγαρικές επιχειρήσεις. Νομίζω ότι αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία για την Ουκρανία και τη Βουλγαρία. Θα χαρούμε να βοηθήσουμε με επισκευές την Ουκρανία».

Με πληροφορίες από: Interfax / Φωτογραφίες Reuters