Ζελένσκι – Μακρόν: Νέα επικοινωνία για το ταξίδι στην Κίνα και τις εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην οποία, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την επίσκεψη του δεύτερου στην Κίνα, όπως είπε ο Ζελένσκι.

Ο Μακρόν επισκέφτηκε την Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα, παροτρύνοντας τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να “πείσει” τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον ο Εμανουέλ Μακρόν «άσκησε πίεση επί του Σι Τζινπίνγκ να μην προσφέρει τίποτε στην Ρωσία που θα χρησιμεύσει στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», τουλάχιστον σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη που έχει γνώση των συνομιλιών Μακρόν – Τζινπίνγκ.

“Του είπα για την κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου, αλλά και για την περαιτέρω πρόθεσή μας, αναφορικά με την απελευθέρωση όλων των περιοχών μας”, έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

“Σχολίασα θετικά την πρόθεση της Γαλλίας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη σημαντική υποστήριξή της στην Ουκρανία και στο πεδίο της μάχης”.

Επιπλέον ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – σύμφωνα πάντα με την ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram – εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την καταδίκη της «τρομερής απάνθρωπης εκτέλεσης ενός Ουκρανού στρατιώτη από Ρώσους εγκληματίες πολέμου».

«Συζητήσαμε επίσης τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και τα αναμενόμενα αποτελέσματά της, ιδίως όσον αφορά την ανάγκη για την Ουκρανία να λάβει αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας ακόμη και πριν η χώρα μας ενταχθεί στη Συμμαχία», πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ