Ζελένσκι: Η Ρωσία θα ηττηθεί «όπως ο ναζισμός» [vid]

Η Ρωσία θα ηττηθεί «με τον ίδιο τρόπο» που ηττήθηκε ο ναζισμός το 1945, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα 8η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

«Όλο το παλιό κακό που έχει επαναφέρει η σύγχρονη Ρωσία θα ηττηθεί με τον ίδιο τρόπο που ηττήθηκε ο ναζισμός», υπογράμμισε ο Ζελένσκι σε ομιλία του που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία δεσμεύθηκε να απελευθερώσει τις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

«Είναι η 8η Μαΐου που τα περισσότερα έθνη του κόσμου θυμούνται το μεγαλείο της νίκης επί των Ναζί. Ο κόσμος θαυμάζει όλους εκείνους που προστάτευαν και υπερασπίστηκαν τη ζωή. Ποιος έριξε τις ναζιστικές σημαίες στην απελευθερωμένη περιοχή και ποιος άνοιξε τις πύλες των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Που αποκατέστησε την ελευθερία στα έθνη, που κατέστρεψε και καταδίκασε το ναζιστικό κακό», ανέφερε στο μήνυμά του ο Ζελένσκι.

Υπενθυμίζοντας πως αυτή η μέρα είναι κατά την οποία ο κόσμος τιμά τη μνήμη όλων εκείνων, που το νήμα της ζωής τους κόπηκε από αυτόν τον πόλεμο -τονίζοντας μάλιστα ότι τα γεγονότα που τιμώνται σε όλο τον κόσμο αποτελούν «καθαρή ιστορία, χωρίς ιδεολογικές προσμίξεις» – ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως έστειλε στην Ουκρανική Βουλή νομοσχέδιο που προτείνει «η 8η Μαΐου να είναι Ημέρα Μνήμης και Νίκης επί του Ναζισμού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο του 1939-1945».

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο Ζελένσκι σημείωσε: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη συμβολή του ουκρανικού λαού στη νίκη επί του ναζισμού. Και δεν θα επιτρέψουμε ψέματα ότι η νίκη σε αυτόν τον πόλεμο θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας ή έθνους. Όπως τότε καταστρέφαμε μαζί το κακό, έτσι και τώρα καταστρέφουμε ένα παρόμοιο κακό μαζί. Δυστυχώς, το κακό επέστρεψε. Αν και τώρα είναι άλλος ένας επιτιθέμενος, ο στόχος είναι ο ίδιος – υποδούλωση ή καταστροφή. Και όπως τότε στηριζόμασταν στην κοινή δύναμη των ελεύθερων εθνών, έτσι και τώρα πολεμάμε ενάντια στο κακό μαζί με τον ελεύθερο κόσμο, μαζί με την ελεύθερη Ευρώπη. Και θα επικρατήσουμε! Θα είναι η μέρα της νίκης μας! Ημέρα της Νίκης της Ουκρανίας».

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Telegram