Ζελένσκι: «Η Ρωσία έχει τεράστιες απώλειες και δεν κερδίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ κατηγόρησε την Ρωσία ότι βομβαρδίζει «εσκεμμένα» «κατοικημένες περιοχές», μετά την νέα μαζική επίθεση που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί που στόχευσε ιδιαίτερα την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Το Kράτος της τρομοκρατίας (η Ρωσία) στοχεύει σκόπιμα κρίσιμες υποδομές και κατοικημένες περιοχές, αποδεικνύοντας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει την επιθετικότητά της μέχρι να τη σταματήσουμε εμείς», δήλωσε ο Ουμέροφ στο X (πρώην Twitter).

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται μεγάλες απώλειες και η ιδέα ότι η Μόσχα κερδίζει τον πόλεμο είναι απλώς ένα «αίσθημα» που δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.

«Χιλιάδες, χιλιάδες σκοτωμένοι Ρώσοι στρατιώτες, κανείς δεν τους πήρε καν», είπε στο περιοδικό The Economist σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, αναφερόμενος στις μάχες γύρω από την πολιορκημένη ανατολική πόλη Αβντίιβκα, την οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, αλλά δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα σε άνδρες και εξοπλισμό για σχετικά μικρά κέρδη στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι δυτικές εκτιμήσεις για τους ρωσικούς αριθμούς νεκρών είναι υπερβολικές και σχεδόν πάντα υποτιμούν τις απώλειες της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε το «τεράστιο επίτευγμα» των ουκρανικών δυνάμεων να σπάσουν τον ρωσικό αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας, επιτρέποντας τις εξαγωγές σιτηρών μέσω μιας νέας διαδρομής κατά μήκος της νότιας ακτής της.

«Εάν η Ουκρανία έχανε τον πόλεμο», είπε, «η Ρωσία θα ενθαρρυνόταν να προχωρήσει εναντίον άλλων χωρών».

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters