Ζελένσκι για την έκρηξη στην Πολωνία: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας ο πύραυλος»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.

«Είμαι σίγουρος ότι θα έπρεπε να είμαστε και θα είμαστε μέρος της έρευνας. Θέλω να είμαστε δίκαιοι και αν ήταν η χρήση της αεράμυνας μας, τότε θέλω αυτά τα στοιχεία. Θέλουμε πρόσβαση στα δεδομένα που έχετε», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, έλαβε αναφορές από τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της Πολεμικής Αεροπορίας και «δεν μπορεί παρά να τους εμπιστευτεί». Πιστεύει επίσης ότι η Ουκρανία έπρεπε να είχε επιτραπεί να εισέλθει στο σημείο της συντριβής. «Μπορούμε να μην μιλήσουμε για τα τελικά συμπεράσματα; Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα έρευνας; Φυσικά».

«Ο ουκρανικός στρατός επιχείρισε αναχαίτιση πυραύλων κοντά στην τοποθεσία της έκρηξης»

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το CNN, ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός ενημέρωσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ότι όντως επιχείρισε να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους κοντά στην τοποθεσία της έκρηξης στην Πολωνία.

Δεν είναι σαφές αν αυτός ο πύραυλος αεράμυνας είναι ο ίδιος πύραυλος που έπληξε την Πολωνία, αλλά αυτές οι πληροφορίες κρατούν σε μία συνέχεια την αξιολόγηση των ΗΠΑ για το χτύπημα.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / CNN / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters