Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μια οργισμένη ανάρτηση κατηγόρησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα, ότι θέλει να «βοηθήσει» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να αποκτήσει οικονομικά οφέλη για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Οι δηλώσεις Ζελένσκι έρχονται εν μέσω της έντασης αναφορικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ.
Αντιμέτωπη με τη ρωσική εισβολή τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, η Ουκρανία ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση που τη δεσμεύει με τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του εκτεταμένου δικτύου της αγωγών φυσικού αερίου.
Ο Φίτσο – φίλα προσκείμενος στον Ρώσο ηγέτη – η χώρα του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την οδό μεταφοράς ενέργειας, έχει επικρίνει το Κίεβο για αυτή την απόφασή του.
It is worth noting that after their meeting in Moscow, Fico and Putin did not issue joint statements or respond to media questions. They simply cannot say publicly anything about what they discussed in the meeting. They are afraid of the public’s reaction.
Moscow provides…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 23, 2024
Ωστόσο, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δεν θέλει να βρει λύσεις για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και τη διασφάλιση της «ενεργειακής ανεξαρτησίας» της Ευρώπης, τον κατηγόρησε ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του.
Αυτό υποδηλώνει ότι «θέλει να βοηθήσει τον Πούτιν να βγάλει χρήματα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο και να αποδυναμώσει την Ευρώπη», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο X.
«Χάνουμε ανθρώπους εξαιτίας του πολέμου που ξεκίνησε ο Πούτιν και πιστεύουμε ότι μια τέτοια βοήθεια προς τον Πούτιν είναι ανήθικη», ανέφερε στην ανάρτησή του.
Ο «κύριος στόχος» του Φίτσο «είναι να έχει εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία», συνέχισε ο Ζελένσκι. «Γιατί αυτός ο ηγέτης είναι τόσο εξαρτημένος από τη Μόσχα;» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ενδέχεται να «πληρώθηκε».
Ο Φίτσο, η χώρα του οποίου είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που μετά τη ρωσική εισβολή του 2022 παραμένουν κοντά στον Πούτιν. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός αποφάσισε να σταματήσει κάθε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters