Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, απάντησε στις σημερινές δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περί «μονομαχίας πυραύλων», και την πρότασή του να δοκιμάσει την αεράμυνα της Ουκρανίας εκτοξεύοντας το νέο ρωσικό υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik σε στόχο στο Κίεβο
«Πιστεύετε ότι ένας λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο; Έχουμε να κάνουμε με καθάρματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.
Σχετικά με τον Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε: «Νομίζω ότι ο Πούτιν είναι τρελός. Νομίζω ότι το ξέρει και ο ίδιος ότι είναι τρελός! Του αρέσει να σκοτώνει. Αυτό είναι επικίνδυνο για τους πάντες».
“Do you see who we are dealing with? Do you think this is an adequate person? They are just scumbags”
This is how Zelensky commented on Putin’s proposal for an “experiment” with the Oreshnik ballistic missile.
Zelensky also stated that Ukraine will not continue the transit of… pic.twitter.com/p5YrTyDctb
— Devana 🇺🇦 (@DevanaUkraine) December 19, 2024
Δεν υπάρχουν συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης
Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, όπως υποστήριξε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας.
«Η Ουκρανία δεν συμφώνησε με το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ζελένσκι. «Η Ουκρανία δεν υπέγραψε τίποτα, δεν υφίστανται συμφωνίες. Υπήρξε απάντηση στο τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα σήμερα είχε πει ότι μια προκαταρκτική συμφωνία είχε επιτευχθεί μεταξύ των Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του πολέμου στις συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, και αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές συζητήσεις.
Ο Ζελένσκι ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας και συστήματα αεράμυνας
Ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στις εγγυήσεις ασφαλείας δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα είναι επαρκείς για την Ουκρανία που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
«Είναι αδύνατον να συζητήσουμε το θέμα αυτό μόνο με την Ευρώπη…Οι πραγματικές εγγυήσεις για μας τώρα ή στο μέλλον είναι το ΝΑΤΟ», είπε προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή.
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι είναι σημαντικό που αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις για μια δυνητική παρουσία ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων.
Επανέλαβε ότι η Ουκρανία ζήτησε από τους ευρωπαίους συμμάχους της 19 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot για να προστατέψει περίπου 22 ενεργειακές υποδομές.
«Καλώς να έρθει ο Ντόναλντ Τραμπ»
Ενόψει της έλευσης του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι είπε ότι «θα θέλαμε να έχουμε ένα σοβαρό σχέδιο για το πώς να σταματήσουμε τον Πούτιν».
Ερωτηθείς πώς αισθάνεται που στις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει καθήκοντα ο πρόεδρος Τραμπ, ο Ζελένσκι απάντησε: «Καλωσήλθες Ντόναλντ!». Πρόσθεσε ότι θα ήθελε πολύ να έχει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στο πλευρό του και να συζητήσουν. «Θα ήθελα πολύ ο Τραμπ να μας βοηθήσει και να τελειώσει αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε.
«Είναι επικίνδυνο να διαπραγματεύεται ο Όρμπαν για τις ζωές των Ουκρανών»
Στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, του πρότεινε να συμφωνήσει σε μια ολιγοήμερη εκεχειρία την διάρκεια των Χριστουγέννων και μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.
Σε αυτό, ο Ζελένσκι απάντησε ότι ο Όρμπαν δεν έχει εξουσιοδότηση να κάνει διαπραγματεύσεις για μια ειρήνη στην Ουκρανία και τόνισε μάλιστα ότι «είναι επικίνδυνο κάποιος άλλος να διαπραγματεύεται για τις ζωές των Ουκρανών και να το μαθαίνουμε από τις ειδήσεις».
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε υποστηρίξει πριν λίγες μέρες, μέσω ανάρτησης στο Χ (πρώην Twitter), ότι είχε κάνει την ίδια πρόταση στον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος την αρνήθηκε.
Οι όροι για να πάει η Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε επίσης ποιες είναι παράμετροι υπό τις οποίες η Ουκρανία είναι διατεθειμμένη να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Η πρώτη και κυριότερη παράμετρος είναι ένα «σταθερό μέτωπο», όπως είπε.
Το δεύτερο σημείο είναι η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και ο συντονισμός των ουκρανικών δυνάμεων από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.
Επίσης, το Κίεβο χρειάζεται «πειστικές εγγυήσεις ασφαλείας», ώστε η Ρωσία να μην επιτεθεί ξανά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
«Πρέπει να ξέρουμε ποιες θα είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας… Έχουμε περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους στο εξωτερικό. Πώς θα επιστρέψουν, θα στηρίξουν την οικονομία, θα πληρώσουν φόρους, αν δεν ξέρουν τι θα γίνει αύριο;», τόνισε ο Ζελένσκι.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ukrainska Pravda / Φωτογραφία Reuters