Το ηθικό της Ρωσίας είναι χαμηλό στο πεδίο της μάχης και το Κίεβο πιστεύει ότι η σχεδιασμένη αντεπίθεση για την ανακατάληψη κατεχομένων εδαφών θα είναι επιτυχημένη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Χάγη με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Χάγη ότι οι επισκέψεις που πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν ως στόχο τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων και ότι το σύνολο της ουκρανικής κοινωνίας ετοιμάζεται για την αντεπίθεση.
«Η Ουκρανία είναι ρεαλίστρια, δεν θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια του πολέμου», είπε. «Θέλουμε να λάβουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ταμπού ως προς την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, όταν ρωτήθηκε για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην εμπόλεμη χώρα.
Ο Ζελένσκι ζητά την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα της Ρωσίας
Την ίδρυση διεθνούς ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης ζήτησε από την Χάγη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Άλλος Βολοντίμιρ θα έπρεπε να είναι σήμερα στη Χάγη», εννοώντας τον Βλαντιμίρ (Βολοντίμιρ στα ουκρανικά) Πούτιν.
«Θα πρέπει να υπάρξει ευθύνη» για το έγκλημα της επίθεσης, για την «αρχή του κακού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον διπλωματών και άλλων αξιωματούχων στην Χάγη.
«Αυτό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί παρά από το δικαστήριο», πρόσθεσε μετά την επίσκεψή του στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Χάγη.
Ομως, απέρριψε την ιδέα ενός «υβριδικού» δικαστηρίου που υιοθετείται από άλλες χώρες. «Ο νόμος πρέπει να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρίαν για να διασφαλισθεί η δικαιοσύνη», είπε απορρίπτοντας την ιδέα της «υβριδικής ατιμωρησίας».
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που δημιουργήθηκε το 2002 για την εκδίκαση των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται στον κόσμο, δεν έχει δικαιοδοσία κατά της Ρωσίας για τα εγκλήματα της επίθεσης , αφού η Μόσχα δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης.
Το ΔΠΔ εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το έγκλημα πολέμου που συνιστά ο «παράνομος εκτοπισμός» παιδιών από την Ουκρανία στο πλαίσιο του πολέμου.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters