Ζελένσκι: Αμοιβαίο μορατόριουμ στις επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της θερμής φάσης του πολέμου

REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Την άποψη ότι ένα μορατόριουμ στις επιθέσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας εναντίον ενεργειακών υποδομών θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της θερμής φάσης του πολέμου που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως αναφέρει το EuromaidanPress, επικαλούμενο τους Financial Times, ο Ζελένσκι είπε συγκεκριμένα: «Είδαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης [ειρηνευτικής] συνόδου κορυφής ότι θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση για την ενεργειακή ασφάλεια. Με άλλα λόγια: δεν επιτιθέμεθα στις ενεργειακές υποδομές τους, δεν επιτίθενται στις δικές μας. Θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει στο τέλος της θερμής φάσης του πολέμου; Έτσι νομίζω».

«Όταν πρόκειται για την ενέργεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η επίτευξη αποτελέσματος σε αυτά τα σημεία θα σηματοδοτούσε ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο», πρόσθεσε ακόμη ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, χθες Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024.

Η πρόταση έρχεται καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Όπως αναφέρει το EuromaidanPress, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σχεδόν το ήμισυ της ικανότητας παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, αναγκάζοντας τη χώρα να βασίζεται σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ευρωπαϊκές εισαγωγές ενέργειας.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει βιώσει οπισθοδρομήσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής των 1.000 χιλιομέτρων, παρά τη διατήρηση του ελέγχου του εδάφους στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας μετά από μια ξαφνική επίθεση στις 6 Αυγούστου.

Όσον αφορά τις πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η προθυμία της Ρωσίας να διαπραγματευτεί «εξαρτάται πρώτα από τις εκλογές των ΗΠΑ». Εξέφρασε την ελπίδα για μια «πιο θετική αντίδραση» μετά την ψηφοφορία στις ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι συζήτησε οποιεσδήποτε συμφωνίες «γης έναντι ειρήνης» με δυτικούς συμμάχους που θα αντάλλασσαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ με εδάφη που βρίσκονται επί του παρόντος υπό ρωσικό έλεγχο.

Πηγή: euromaidanpress.com