«Φανταστείτε να γίνονταν τώρα διαπραγματεύσεις, πώς μπορούμε να τους δείξουμε εμπιστοσύνη;», δήλωσε ο Ζαρίφ μιλώντας στο δημόσιο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο IRINN. «Η Αμερική κάνει διαρκώς ζιγκ-ζαγκ, κανένας δεν μπορεί να της έχει εμπιστοσύνη», τόνισε.
Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε τον Μάιο από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία συνήφθη το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, και λέει πως θέλει να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» επί του Ιράν μέσω νέων κυρώσεων.
Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αφήσει ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες.
Όμως για τον Ζαρίφ, «πριν, κανένας δεν υποστήριζε το Ιράν. Τώρα, όλες οι χώρες του κόσμου το υποστηρίζουν».
Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έχουν δηλώσει αποφασισμένοι να τη διασώσουν και να «προστατεύσουν» τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Ιράν.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αστάθειας στην περιοχή.
Σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο Μάας αποκάλεσε «λάθος» την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη επειδή η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή.
«Δίνουμε μάχη για τη συμφωνία επειδή είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας να φέρουμε ασφάλεια και διαφάνεια στην περιοχή», τόνισε.
Ενώ μερικοί στην κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζουν πως οι νέες κυρώσεις θα επιφέρουν πολιτική αλλαγή, ο Μάας επισήμανε πως προηγούμενα παραδείγματα «καθεστωτικής αλλαγής» στο Ιράκ και τη Λιβύη έφεραν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Με πληροφορίες από Times of India, ΑΠΕ-ΜΠΕ