Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρίας ατομικής ενέργειας, Rosatom, προειδοποίησε σήμερα πως υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, έπειτα από τους νέους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.
Η Μόσχα και το Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες για βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων επί μήνες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του σταθμού τον Μάρτιο, λίγο αφότου εισέβαλαν στην Ουκρανία. Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν χθες, Κυριακή, πυροδοτώντας νέους φόβους για μια ενδεχόμενη καταστροφή στις εγκαταστάσεις.
«Ο σταθμός κινδυνεύει με πυρηνικό δυστύχημα. Ήμασταν σε διαπραγματεύσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας όλη τη νύχτα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Η Rosatom ελέγχει τον σταθμό μέσω μιας θυγατρικής της αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη Ρωσία τον Οκτώβριο να κατάσχει επίσημα τον σταθμό και να μεταφέρει το ουκρανικό προσωπικό του σε μια ρωσική οντότητα. Το Κίεβο λέει πως η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή.
Ο επικεφαλής της Rosatom είπε επίσης πως φαίνεται πως το Κίεβο είναι πρόθυμο να «δεχθεί ένα μικρό πυρηνικό ατύχημα» στον πυρηνικό σταθμό.
«Αυτό θα είναι ένα προηγούμενο το οποίο θα αλλάξει για πάντα τον ρου της Ιστορίας. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην έχει κανένας στο μυαλό του να παραβιάσει την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται προστασία από ρωσικές δολιοφθορές»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εγγυηθούν την προστασία των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας από ρωσικές δολιοφθορές, μια ημέρα αφότου ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, τον οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, συγκλονίστηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς.
«Όλα τα κράτη μας ενδιαφέρονται να μην έχουμε κανένα επικίνδυνο επεισόδιο στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις», είπε ο Ζελένσκι μέσω βίντεο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη. «Όλοι χρειαζόμαστε εγγυημένη προστασία από ρωσικές δολιοφθορές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη δημιουργίας μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πέριξ του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά για το θέμα αυτό με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι υπογράμμισε ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της ούτως ώστε να επιτευχθεί η αποχώρηση κάθε στρατιωτικής δύναμης από τον πυρηνικό σταθμό. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο Γάλλος και ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμούν πως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην παράνομη κατοχή του πυρηνικού σταθμού από την Ρωσία.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters