Να αποσύρει η Ρωσία τα στρατεύματά της από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ζητούν 42 χώρες, τονίζοντας ότι η παρουσία τους εκεί αποτελεί απειλή για την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.
Όπως αναφέρει η European Pravda, αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.
Στη δήλωση προσχώρησαν όλα τα μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως χωριστή οντότητα, και επιπλέον
- η Νορβηγία,
- η Μεγάλη Βρετανία,
- οι ΗΠΑ,
- ο Καναδάς,
- η Ιαπωνία,
- η Νότια Κορέα,
- η Αυστραλία,
- η Νέα Ζηλανδία,
- η Γεωργία,
- η Μολδαβία,
- η Βόρεια Μακεδονία και
- η Τουρκία.
Οι χώρες επαναλαμβάνουν ότι η επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι ο έλεγχος της Ρωσίας επί του εργοστασίου της Ζαπορίζια θέτει σε κίνδυνο τις αρχές της πυρηνικής ασφάλειας.
«Η παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια εμποδίζει τον διαχειριστή και τις ουκρανικές αρχές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την πυρηνική ενέργεια και τη ραδιενέργεια σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τα πρότυπα ασφαλείας του ΔΟΑΕ και εμποδίζει τον ΔΟΑΕ να εκπληρώσει την εντολή διασφαλίσεώς του. Προτρέπουμε η Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές της δυνάμεις και όλο το άλλο μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, το άμεσο περιβάλλον του και ολόκληρη την Ουκρανία, ώστε ο φορέας εκμετάλλευσης και οι ουκρανικές αρχές να μπορέσουν να αναλάβουν τις κυρίαρχες ευθύνες τους εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας», αναφέρει η ανακοίνωση όπως γράφει η Ουκρανική Pravda.
Οι 42 χώρες προσθέτουν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η παρουσία του ρωσικού στρατού στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αύξησαν αναμφίβολα τον κίνδυνο πυρηνικών επεισοδίων.
Καταδικάζουν επίσης τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειές της στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ζήτησε την Πέμπτη την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τη Ζαπορίζια.
Ωστόσο η Ρωσία απέρριψε τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.
Πηγή: pravda.com.ua