Ζάεφ: Οι βλέψεις προς την Ελλάδα είναι μόνο τουριστικές, φιλικές

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην οποία εξέφρασε σε όλους τους τόνους την πεποίθησή του ότι η συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, αλλά και τον σεβασμό του για τον ελληνικό λαό.

Στις 23, τις 30 Σεπτεμβρίου ή την 7η Οκτωβρίου θα γίνει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, το δημοψήφισμα για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, έτεινε χείρα φιλίας προς τον ελληνικό λαό εκφράζοντας σε όλους τους τόνους την πεποίθησή του ότι η συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές.

«Εμείς δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής ιστορίας της Μακεδονίας» ξεκαθάρισε ο Ζόραν Ζάεφ και συμπληρώνοντας ότι η χώρα του δέχεται την ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα και την αναγνωρίζει.

Απευθυνόμενος στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, αλλά και τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βορείου τμήματος της Ελλάδας».

Μάλιστα εξέφρασε «απόλυτο σεβασμό προς την ελληνική κληρονομιά, προς εκείνους που νιώθουν Έλληνες Μακεδόνες» και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό το σεβόμαστε και θέλουμε σε αυτή τη βάση να οικοδομήσουμε τη φιλία μας. Με τον αμοιβαίο διαχωρισμό αυτών των ζητημάτων ταυτότητας, διότι η ταυτότητα είναι αίσθημα, δεν μπορεί να ορισθεί με συμφωνίες. Δεχόμενοι τη χρήση erga omnes πιστεύω ότι και τα ζητήματα ταυτότητας που συζητιούνται προστατεύονται στην ελληνική πλευρά. Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς και να τους καλέσω να δουν αυτό το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο. Οι βλέψεις προς την Ελλάδα είναι μόνο τουριστικές, φιλικές».

Σε ό,τι αφορά την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης τόσο στην πΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα υποστήριξε ότι αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι η συμφωνία είναι δίκαιη αφού και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις, αλλά και αποκόμισαν οφέλη.

Αναφορικά με την ίδια τη διαπραγμάτευση, ο κ. Ζάεφ δεν απέκλεισε, το ενδεχόμενο να στοιχίσει στον ίδιο, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα τις πολιτικές τους καριέρες, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα έχουν οφέλη.

«Δεν είναι εύκολο, ξέρω όμως ότι οι ηγέτες πρέπει να ηγούνται και να εξασφαλίζουν ένα καλό μέλλον για τα παιδιά και τις επερχόμενες γενιές. Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Μπορεί και να στοιχίσει στην πολιτική καριέρα τη δική μου και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ξέρω ότι οι δύο χώρες μας θα έχουν οφέλη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι η χώρα του αναμένει την επόμενη εβδομάδα να λάβει πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Sputnik