Ζάεφ: Η κυβέρνηση θα «πέσει» αν δεν ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, «κρούει τον κώδωνα τον κινδύνου» λόγω της ανόδου εθνικιστικών τάσεων και ρευμάτων στα Βαλκάνια τα οποία όχι μόνο απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και την κυβέρνησή του, με μοναδική «λύση» την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζάεφ ήταν κατηγορηματικός στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το Bloomberg, όταν μίλησε για την άνοδο του εθνικισμού αλλά και «φιλο-ρωσικών» δυνάμεων στα Βαλκάνια, τα οποία αν αυξήσουν την επιρροή τους, αποτελούν άμεση και ευθεία απειλή για την σταθερότητα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προειδοποίησε λέγοντας πως μια αποτυχία να ορισθεί εντός του καλοκαιριού συγκεκριμένη ημερομηνία συνομιλιών για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης.

Η Βόρεια Μακεδονία έλαβε τον Φεβρουάριο το «πράσινο φως» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ζάεφ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα αναγνώρισε ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις, ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η τελική απόφασή εναπόκειται στις χώρες-μέλη, ορισμένες εκ των οποίων εμφανίζονται επιφυλακτικές σε περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Εάν η Ε.Ε. δεν ορίσει ημερομηνία, τότε είνα πολύ πιθανό να πέσει η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ζάεφ. «Εάν χρειασθεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές, η οικονομία θα σταματήσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός ανέλαβε καθήκοντα το 2017 μετά την απομάκρυνση του Νίκολα Γκρουέφσκι, πρώτην πρωθυπουργού, και επικεφαλής του εθνικστικού κόμματος VMRO-DPMNΕ.

Η Ρωσία, που αντιδρά στην επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας, στηρίζοντας τον Ζάεφ να καταλήξει στη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Μια απογοήτευση ως προς την ένταξη στην Ε.Ε.θα έδινε ελπίδα «στους πολίτες που υποστηρίζουν τον εθνικισμό και αυτό δεν είναι καλό -ούτε για τη χώρα ούτε για την περιοχή», σημείωσε ο κ. Ζάεφ.

Με πληροφορίες από: Naftemporiki