Η Συμφωνία των Πρεσπών προστατεύει με «μακεδονική ταυτότητα» είπε ο Ζόραν Ζάεφ σε μια ακόμη ομιλία του, το βράδυ της Τρίτης (11.09.2018) ενόψει του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε για «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονικό» έδαφος.
Όσο πλησιάζει η 30 Σεπτεμβρίου, όταν στην ΠΓΔΜ θα τεθεί σε δημοψήφισμα η Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος και του Συντάγματος της χώρας τόσο πυκνώνουν οι εμφανίσεις και οι ομιλίες του Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τους πολίτες της χώρας του να ψηφίσουν «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα, να «γεννηθεί» η «Βόρεια Μακεδονία» και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Και στην προσπάθειά του αυτή να πείσει «πέφτει» σε… υπερβολές. Δεν ήταν η πρώτη φορά μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία.
Με τη συμφωνία των Πρεσπών «προστατεύσαμε τη μακεδονική μας ταυτότητα» είπε ο Ζάεφ αλλά δεν σταμάτησε εκεί. «Είμαστε Μακεδόνες, με δικό μας έδαφος και δική μας γλώσσα. Με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας» έσπευσε να προσθέσει.
Και για άλλη μια φορά «ξέχασε» τη… «Βόρεια Μακεδονία», αναφερόμενος μόνο στην «ευρωπαϊκή Μακεδονία».
Θέλει μεγάλη συμμετοχή ο Ζάεφ
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα με μεγάλη διαφορά κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να πάει να ψηφίσει.
Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα και σε αυτό η κυβέρνησή του ρίχνει όλο το βάρος, έχοντας και τη σθεναρή υποστήριξη του διεθνή παράγοντα, ο οποίος έχει χαιρετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την Ελλάδα;».