Υπουργός Άμυνας Ν. Κορέας: Πολύ πιθανό να στείλει τακτικό στρατό στην Ουκρανία η Πιονγκγιάνγκ για να βοηθήσει τη Ρωσία

Korean Central News Agency. KCNA via REUTERS

Η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Kim Yong-Hyun στους νομοθέτες στις 8 Οκτωβρίου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

«Καθώς η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν υπογράψει μια αμοιβαία συνθήκη παρόμοια με μια στρατιωτική συμμαχία, η πιθανότητα μιας τέτοιας ανάπτυξης είναι πολύ πιθανή», δήλωσε ο υπουργός στο κοινοβούλιο.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία καθώς η Ρωσία αναζητά όπλα και άλλη υποστήριξη στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για μια πρόσφατη αναφορά από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι μέλη των υπηρεσιών της Βόρειας Κορέας σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κοντά στο κατεχόμενο Ντονέτσκ, ο Κιμ είπε ότι αυτό είναι επίσης πιθανό να ισχύει.

Η ομάδα των βορειοκορεατών στρατιωτών έφτασε στο ρωσοκρατούμενο τμήμα της Ουκρανίας για να ανταλλάξει εμπειρίες με τους Ρώσους ομολόγους τους, ανέφερε το Interfax-Ukraine στις 4 Οκτωβρίου, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή πληροφοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε πυραυλική επίθεση.

«Πιστεύουμε ότι υπήρξαν τραυματισμοί και θάνατοι μεταξύ των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κιμ, σύμφωνα με το Politico.

Η Βόρεια Κορέα προμηθεύει τη Ρωσία με τεράστιες ποσότητες βλημάτων πυροβολικού και βαλλιστικών πυραύλων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για στρατιωτικό ή αστυνομικό προσωπικό της Βόρειας Κορέας που ταξίδεψε για να συμμετάσχει στις «προσπάθειες ανοικοδόμησης» στο κατεχόμενο Ντονμπάς στις αρχές του 2023 και σχεδιάζει να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ νωρίτερα φέτος.

Πηγή: kyivindependent