Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron αρνήθηκε την Τρίτη να δεχθεί ερωτήσεις σχετικά με την αναστολή των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία παρά τις εκκλήσεις της Γερμανίας προς τους ευρωπαίους εταίρους της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς το βασίλειο.
Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από το Μακρόν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην έκθεση EuroNaval 2018, εάν η Γαλλία θα ακολουθήσει τη Γερμανία στη διακοπή των πωλήσεων όπλων στο Ριάντ, αφού αναγνώρισε στο θάνατο του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο της.
«Αυτό δεν σχετίζεται με την σημερινή μου επίσκεψη εδώ. Δεν θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Λυπάμαι αλλά όσο θα είμαι στην εξουσία έτσι θα γίνεται είτε σας αρέσει ή όχι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, εμφανώς ενοχλημένος.
«Δεν είμαι υποχρεωμένος, επειδή ένας ηγέτης λέει κάτι, εγώ να πρέπει να αντιδράσω σε αυτό κάθε φορά, οπότε δεν θα απαντήσω σε αυτό», πρόσθεσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τη Δευτέρα τη δολοφονία του Khashoggi ως «τερατώδη» και δεσμεύθηκε να σταματήσει όλες τις εξαγωγές όπλων στο Ριάντ έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση.
Ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, κάλεσε τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Γερμανίας και να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία για να αυξήσουν την πίεση στο Ριάντ για το θάνατο του Κασόγκι που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Ο Μακρόν προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των εμπορικών σχέσεων με το Ριάντ, λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία δεν ήταν σημαντικός πελάτης της Γαλλίας.
Ωστόσο, από το 2008-17 ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής γαλλικών όπλων, με συμφωνίες συνολικού ύψους άνω των 11 δισ. Ευρώ για άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πυρομαχικά και πυροβολικό.