Υπεράνω προσδοκιών η αποτελεσματικότητα των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν

 Οι κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου οι ΗΠΑ στο Ιράν είναι πιο αποτελεσματικές από αυτό που αναμενόταν, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Reuters ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αν και συνεχίζεται, όπως επισήμανε, η περιφερειακή δραστηριότητα του Ιράν στην οποία αντιτίθεται η Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε εκ νέου κυρώσεις αυτόν τον μήνα στο Ιράν μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, η οποία δεν επαρκεί, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, για να στερήσει από την Τεχεράνη τα μέσα που χρειάζεται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, αλλά ούτε και ως κίνητρο για να σταματήσει το Ιράν την ανάμειξή του στις γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή.

«Ας είμαι σαφής, η εκ νέου επιβολή των κυρώσεων, πιστεύουμε, έχει ήδη σημαντική επίδραση στην οικονομία του Ιράν και πράγματι στην κοινή γνώμη εντός του Ιράν», δήλωσε ο Μπόλτον στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Η ιρανική οικονομία πλήττεται από υψηλή ανεργία και πληθωρισμό ενώ το νόμισμα του Ιράν, το ριάλ, έχει χάσει τη μισή του αξία από τον Απρίλιο και η εκ νέου επιβολή των κυρώσεων στη χώρα αναμένεται ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Χιλιάδες Ιρανοί έχουν διαμαρτυρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ορισμένων τροφίμων, την έλλειψη θέσεων εργασίας και την κρατική διαφθορά. Οι διαμαρτυρίες για το κόστος ζωής έχουν συχνά μετατραπεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Νομίζω ότι οι συνέπειες, οι οικονομικές συνέπειες βεβαίως, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό που αναμέναμε», σημείωσε ο Μπόλτον.

«Ωστόσο η ισρανική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίζει να είναι φιλοπόλεμη: αυτό που κάνουν στο Ιράκ, αυτό που κάνουν στη Συρία, αυτό που κάνουν με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αυτό που κάνουν στην Υεμένη, αυτό που έχουν απειλήσει να κάνουν στα Στενά του Ορμούζ», πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος.

Τα Στενά του Ορμούζ είναι ένα στρατηγικής σημασίας πέρασμα για τη μεταφορά πετρελαίου. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν απείλησαν να τα κλείσουν αντιδρώντας στα αιτήματα της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορευτούν όλες οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν τον Αύγουστο, οι οποίες έχουν στόχο το εμπόριό του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, τις αγορές αμερικανικών δολαρίων και την αυτοκινητοβιομηχανία του. Ο Τραμπ έχει εξάλλου πει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν άλλον έναν γύρο σκληρότερων κυρώσεων τον Νοέμβριο, οι οποίες θα έχουν στόχο τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν και τον τραπεζικό τομέα.

Η Γερμανία ζήτησε την Τρίτη η Ευρώπη να δημιουργήσει συστήματα πληρωμών ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ αν θέλει να διασώσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αγωνίζονται να διασφαλίσουν ότι το Ιράν θα εξασφαλίσει επαρκή οικονομικά οφέλη ώστε να το πείσουν να παραμείνει στη συμφωνία. Αυτό έχει αποδειχθεί δύσκολο, καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες φοβούνται εκτεταμένες χρηματικές ποινές από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total αποσύρθηκε από ένα μεγάλο σχέδιο φυσικού αερίου στο Ιράν.

«Περιμένουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα δουν, όπως βλέπουν και οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, ότι η επιλογή ανάμεσα στο να κάνουν δουλειές με το Ιράν ή να κάνουν δουλειές με τις ΗΠΑ είναι πολύ ξεκάθαρη», επισήμανε ο Μπόλτον.

«Επομένως θα δούμε τι θα γίνει τον Νοέμβριο. Όμως ο πρόεδρος (Τραμπ) έχει καταστήσει πολύ σαφές –όπως το διατυπώνει– ότι θέλει τη μέγιστη πίεση στο Ιράν, τη μέγιστη πίεση, και αυτό γίνεται», σημείωσε για να καταλήξει: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θέλουν αυτό να επιλυθεί ειρηνικά, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε ενδεχόμενο δημιουργηθεί από το Ιράν».

Με τη συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ αίρονταν οι διεθνείς κυρώσεις που μάστιζαν την ιρανική οικονομία. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν είχε αποδεχθεί περιορισμούς στις πυρηνικές του δραστηριότητες, το οποίο αύξανε τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να φτιάξει μια πυρηνική βόμβα, αν επέλεγε να το κάνει. Το Ιράν αρνείται ότι έχει τέτοιες προθέσεις.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ