ΥΠΕΞ: Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη

Μετά απο δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου οτι τα Ίμια ειναι τουρκικό έδαφος, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε οτι «η κυριαρχία της Ελλάδας επι των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο».

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε οτι:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.
Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στα Ίμια ως σε τουρκικό έδαφος σε δηλώσεις του σήμερα στην εφημερίδα Μιλιετ. 

Συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε οτι »Η χώρα μας δεν έχει αλλάξει την πολιτική της για τις βραχονησίδες. Το Καρντάκ (Ίμια) είναι τουρκικό έδαφος. Όσο κυβερνάμε δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας τόσο στο νομικό όσο και στο de facto καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.»
“Δεν αποδεχόμαστε την υπάρχουσα κατάσταση” είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανοίγοντας ξανά διάπλατα το θέμα του καθεστώτος των βραχονησίδων. Η Τουρκία αμφισβητεί ότι μαζί με τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν και οι ακατοίκητες νησίδες και τις διεκδικεί ανοιχτά από την ελληνική πλευρά.