Εκτεταμένη επιχείρηση ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου άρχισε σήμερα στην Υεμένη ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), εν μέσω περιφερειακής άμβλυνσης των εντάσεων που γεννά ελπίδες για ειρήνευση στην ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.
«Το πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από την Σαναά» στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής, δήλωσε η Τζέσικα Μούσαν, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΔΕΕΣ, η οποία επιβλέπει την επιχείρηση. Το αεροσκάφος που αναχώρησε από την πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, κατευθύνεται προς το Άντεν, στο οποίο εδρεύει προσωρινά η κυβέρνηση.
Το ιστορικό της εμφύλιας σύγκρουσης
Στα τέλη Μαρτίου, η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση και οι αντάρτες Χούθι σύναψαν συμφωνία στη Βέρνη για την ανταλλαγή πάνω από 880 αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ των οποίων Σαουδάραβες και Σουδανοί. Η πιο πρόσφατη αυτού του εύρους επιχείρηση ανταλλαγής αιχμαλώτων είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2020, όταν πάνω από 1.000 είχαν απελευθερωθεί σε 48 ώρες.
Η γειτονική Σαουδική Αραβία παρενέβη στην Υεμένη το 2015 για να υποστηρίξει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι τα οκτώ χρόνια που διαρκεί η σύγκρουση έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλες εκτάσεις εδαφών στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας αυτής, που είναι η πιο φτωχή της αραβικής χερσονήσου.
Η πορεία της διαδικασίας
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατομμυρίων σε ένα πλαίσιο επιδημιών, έλλειψης πόσιμου νερού και οξείας πείνας. Πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού εξαρτώνται από διεθνή βοήθεια, η οποία ωστόσο δεν παύει να μειώνεται.
Η διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων αναμένεται να διεξαχθεί σε τρεις μέρες σε διάφορες περιοχές της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕΣ, στην οποία εκφράζει την ελπίδα «οι απελευθερώσεις αυτές να δώσουν ορμή για μια ευρύτερη πολιτική λύση».
Η συμφωνία της Βέρνης συνήφθη έπειτα από απροσδόκητη αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, δύο μεγάλες δυνάμεις του Κόλπου που αντιτίθενται σε διάφορα θέματα, και ορισμένες φορές ακόμη και μέσω της υποστήριξής τους σε αντίπαλα στρατόπεδα στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters