Υεμένη: Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι

REUTERS/Khaled Abdullah

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο πετρελαϊκών προϊόντων Sounion ανέφερε πως δέχθηκε επίθεση από δύο μικρά σκάφη των Χούθι και επλήγη από βλήματα σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοιχτά της Υεμένης, ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου UKMTO.

Δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των 25 μελών του πληρώματος, τα οποία είναι όλα καλά στην υγεία τους, ενώ το δεξαμενόπλοιο δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει ελιγμούς, πρόσθεσε η UKMTO.

Το πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από το Ιράκ με προορισμό τους Αγίους Θεοδώρους, ανέφερε πως δέχθηκε επίθεση με βλήματα από δύο μικρά σκάφη με γύρω στους 15 επιβαίνοντες ενώ έπλεε 72 ν.μ. δυτικά της Χοντεϊντά Υεμένης, στην Ερυθρά θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το λιμενικό σώμα το πλοίο που έχει ακινητοποιηθεί, δεν έχει ελληνικό πλήρωμα, ενώ έχει υποστεί μικρές υλικές ζημιές. Επίσης πηγές αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαινε ένοπλη ασφάλεια και υπήρξε σύντομη ανταλλαγή πυρών με τους μαχητές των Χούθι.

Λίγο αργότερα το «Sounion» δέχθηκε και τρίτο πλήγμα, το οποίο προκάλεσε φωτιά στο πλοίο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης καταδίκασε με ανακοίνωσή του την επίθεση στο υπό ελληνική σημαία πλοίο, που διαχειρίζεται η Delta Tankers.

«Η επίθεση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας» ανέφερε ο υπουργός και επισήμανε ότι «τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών και διαταράσσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω των κρίσιμων θαλάσσιων διαδρόμων». Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters