Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που έχει επέμβει στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι σταμάτησε τις αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.
Η ανακοίνωση αυτή του εκπροσώπου του συνασπισμού, του Τούρκι αλ Μάλικι, έγινε καθώς εντείνονται διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί η καταστροφική σύγκρουση στην Υεμένη μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ριάντ και των σιιτών ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας και την πρωτεύουσα Σανάα.
Ωστόσο κατά πληροφορίες ο συνασπισμός επιτέθηκε χθες εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων των Χούθι κοντά στην πρωτεύουσα. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σανάα άκουσαν ισχυρές εκρήξεις και είδαν στήλες καπνού να υψώνονται στον ουρανό.
Όμως, σύμφωνα με τον Μάλικι, ο οποίος μίλησε στην κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας, “καμία στρατιωτική επιχείρηση δεν διεξήχθη πρόσφατα στα περίχωρα της Σανάα ή σε άλλη πόλη της Υεμένης”. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι “να προετοιμαστεί πολιτικό περιβάλλον κατάλληλο για τη διαδικασία ειρήνευσης”.
Προς πολιτική επίλυση η κρίση
Νωρίτερα τον Ιούνιο αξιωματούχοι από το Ομάν, χώρα που διαδραματίζει συχνά ρόλο μεσολαβητή σε περιφερειακές συγκρούσεις, μετέβησαν στη Σανάα για να προσπαθήσουν να πείσουν τους Χούθι να δεχθούν να κηρυχθεί εκεχειρία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους αντάρτες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι πήγε την Τετάρτη στο Ριάντ για να συναντηθεί με Σαουδάραβες αξιωματούχους.
Άλλη κίνηση που υποδηλώνει ότι η κατάσταση βαίνει προς αποκλιμάκωση: οι Χούθι έχουν αρχίσει να επισκευάζουν δρόμους κοντά στο αεροδρόμιο της Σανάα, δήλωσαν τοπικές πηγές, κάτι που μάλλον σημαίνει ότι επίκειται η επαναλειτουργία του.
Ο συνασπισμός υπό το Ριάντ ελέγχει τον εναέριο χώρο της Υεμένης από το 2015, όταν ξεκίνησε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη χώρα. Οι Χούθι έχουν θέσει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε εκεχειρία το άνοιγμα του εναέριου χώρου της Υεμένης. Στη σύγκρουση, που ξεκίνησε το 2014 μετά την κατάληψη της Σανάα από τους Χούθι, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης, που είναι αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο επιδημιών και λιμού, εξαρτώνται από διεθνή βοήθεια. Στην Υεμένη εκτυλίσσεται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως το τρέχον διάστημα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters