Η κυβέρνηση της Υεμένης και οι αντάρτες Χούθι κατέληξαν σε συμφωνία στη Βέρνη για την ανταλλαγή περισσότερων από 880 κρατουμένων, επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, ο ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε τις δύο πλευρές, που βρίσκονται σε πόλεμο από το 2014, να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά την πρόσφατη διπλωματική προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, που στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις, και του Ιράν, που στηρίζει τους αντάρτες, εγείροντας ελπίδες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου.
«Είμαι χαρούμενος που ανακοινώνω ότι οι δύο πλευρές ενέκριναν ένα σχέδιο που προβλέπει την απελευθέρωση 887 κρατουμένων», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη, έπειτα από δέκα ημέρες συνομιλιών που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Οι συμμετέχοντες «συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στα μέσα Μαΐου για να συζητήσουν μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων», πρόσθεσε. Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 181 ανθρώπων που κρατούνται στις φυλακές των Χούθι, ανάμεσά τους Σαουδάραβες και Σουδανοί, καθώς και 706 ανταρτών, επεσήμανε ο επικεφαλής της αποστολής των Χούθι στην Ελβετία Αμπντούλ Καντέρ αλ Μουρτάντα. «Η ανταλλαγή θα γίνει σε τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε.
«Σημαντικό βήμα»
Όταν ρωτήθηκε για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο Γκρούντμπεργκ δεν θέλησε να απαντήσει, όμως ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές «να διευκολύνουν την άμεση εφαρμογή της» και «να εγκρίνουν νέες απελευθερώσεις». Ο Σουηδός διπλωμάτης δεν αποκάλυψε τον συνολικό αριθμό των κρατουμένων που έχει κάθε πλευρά. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Υεμένης, ο πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας Μαχμούντ αλ Σουμπάιχι, τέσσερις δημοσιογράφοι και 19 μέλη του στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν. Ο Λευκός Οίκος «χαιρέτισε ένα σημαντικό βήμα».
Η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης της Υεμένης και των ανταρτών Χούθι, που ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου στη Βέρνη, είναι η έβδομη που πραγματοποιείται με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας για τις ανταλλαγές κρατουμένων, που υπεγράφη στα τέλη του 2018 στην Στοκχόλμη.
Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τότε «να απελευθερώσουν όλους τους κρατούμενους, τους φυλακισμένους, τους εξαφανισμένους, τους ανθρώπους που κρατούνται αυθαίρετα, τα θύματα αναγκαστικών εξαφανίσεων όπως και όλους όσοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό». Μέχρι στιγμής, βάσει της συμφωνίας αυτής, έχουν αφεθεί ελεύθεροι περισσότεροι από 1.050 κρατούμενοι.
«Πολλά να γίνουν»
Στα τέλη Μαρτίου του 2022, οι Χούθι ανακοίνωσαν μια ανταλλαγή κρατουμένων που αφορούσε 1.400 αντάρτες και 823 φιλοκυβερνητκούς μαχητές, αλλά μετά την ανακοίνωση δεν ελήφθησαν συγκεκριμένα μέτρα. Η ανταλλαγή κρατουμένων που ανακοινώθηκε χθες αποτελεί «την πρώτη φάση εφαρμογής αυτής της συμφωνίας», εξήγησε η κυβέρνηση της Υεμένης.
Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, κατέλαβαν τη πρωτεύουσα Σανάα στις αρχές του 2015. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους επενέβη στη χώρα ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία για να στηρίξει την κυβέρνηση της Υεμένης. Έκτοτε από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ η χώρα έχει βυθιστεί σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι μάχες έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό μετά την κήρυξη εκεχειρίας τον Απρίλιο του 2022. Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ίσχυε ως τον Οκτώβριο και δεν έχει παραταθεί, όμως η κατάσταση παραμένει σχεδόν ήρεμη. Η ανταλλαγή κρατουμένων είναι ένα καλό νέο για εκατοντάδες οικογένειες, αλλά «μένουν να γίνουν πολλά» για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, τόνισε ο Γκρούντμπεργκ. Η τρέχουσα δυναμική στην περιοχή και «οι σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται σε διάφορα επίπεδα» ενδέχεται να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters