Υεμένη: Ο λόγος πίσω από τις «στρατηγικές» επιθέσεις των Χούθι με drones

Δύο μήνες μετά το τέλος της εκεχειρίας στην Υεμένη οι μάχες δεν έχουν αναζωπυρωθεί, αλλά σειρά επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες Χούθι εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων εγείρει φόβους για νέα κλιμάκωση στην εμπόλεμη χώρα. Οι σιίτες αντάρτες, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις με drone, οι οποίες εμπόδισαν πετρελαιοφόρα να ελλιμενιστούν στα λιμάνια που ελέγχει η κυβέρνηση, τις δυνάμεις της οποίας στηρίζει στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

Ο λόγος των επιθέσεων από τους Χούθι

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν την ώρα που ο ΟΗΕ προσπαθεί μάταια να αναβιώσει την εκεχειρία, η οποία διήρκησε από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Οι αντάρτες ζητούν από την κυβέρνηση της Υεμένης να καταβάλλει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και των απόστρατων στρατιωτικών στις περιοχές που ελέγχουν εδώ και οκτώ χρόνια.

Στόχος των Χούθι είναι «να ασκήσουν πίεση ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους», δήλωσε ο Άχμεντ Νάγκι, ερευνητής του κέντρου Malcom H.Kerr Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό. Σύμφωνα με αυτόν τον ειδικό σε θέματα Υεμένης, οι επιθέσεις αυτές αποκαλύπτουν «το εύρος των οικονομικών προκλήσεων» που αντιμετωπίζουν οι αντάρτες στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν, μεταθέτοντας τη συζήτηση «από το μοίρασμα της εξουσίας στο μοίρασμα των πόρων».

Η οικονομική ενίσχυση

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα του Άντεν, την προσωρινή πρωτεύουσα της Υεμένης όπου έχει μεταφέρει την έδρα της η κυβέρνηση της χώρας, οι εξαγωγές πετρελαίου απέφεραν στα κρατικά ταμεία περίπου 1,4 δισεκ. δολάρια πέρυσι. Η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου παράγει σχεδόν 80.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, τα οποία κυρίως εξάγονται προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το 70% των δαπανών της κυβέρνησης.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον κόσμο, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μετά το τέλος της εκεχειρίας, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν τρεις επιθέσεις εναντίον λιμανιών. Οι επιθέσεις αυτές «υπονομεύουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες», προειδοποίησε στα μέσα Νοεμβρίου ο Ρασάντ αλ Αλίμι επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη διάρκεια συνάντησής του με Δυτικούς πρεσβευτές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters