Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία ξεκινά νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Χούθι

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε το Σάββατο μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Σε δήλωση του συνασπισμού που επικαλείται το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA ανέφερε ότι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» στην πρωτεύουσα Σαναά και σε άλλες επαρχίες είναι το επίκεντρο της επιχείρησης. «Η στρατιωτική επιχείρηση έρχεται ως απάντηση στην απειλή… για την προστασία των αμάχων από εχθρικές επιθέσεις», πρόσθεσε.

Το κανάλι Al-Masirah που υποστηρίζει τους Χούθι είπε ότι πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο της Σαναά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις με drone και πυραύλους στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι οι επιθέσεις ήταν απάντηση στην επίθεση του συνασπισμού στην Υεμένη.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πολεμά τους Χούθι από το 2015, ένα χρόνο αφότου οι σύμμαχοι με το Ιράν αντάρτες κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της Σαναά.

Η επταετής σύγκρουση έχει δημιουργήσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, με σχεδόν το 80% της χώρας, ή περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους, να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία. Περισσότερα από 13 εκατομμύρια κινδυνεύουν από την πείνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Πηγή: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters