Η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μπανγκλαντεσιανός εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος είχε απαχθεί στην Υεμένη τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το αμερικανικό ινστιτούτο SITE, το οποίο ειδικεύεται στην παρακολούθηση της δραστηριότητας εξτρεμιστικών οργανώσεων, κυρίως στο διαδίκτυο.
Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι πέντε εργαζόμενοί του που επέστρεφαν στην Άντεν έπειτα από «αποστολή στο πεδίο» απήχθησαν στην επαρχία Αμπιάν (νότια).
Στην Υεμένη μαίνεται από το 2014 ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζει συμμαχία υπό την ηγεσία της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Διάφορες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως η Αλ Κάιντα, δρουν επίσης στη χώρα.
Στο βίντεο, άνδρας που λέει ότι ονομάζεται Ακάμ Σοφιόλ Ανάμ, και σύμφωνα με το SITE είναι «διευθυντής ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» στην Υεμένη, εκλιπαρεί τον εργοδότη του να ικανοποιήσει τα αιτήματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης, τα οποία δεν είναι γνωστά ακόμη.
Ο όμηρος τονίζει οι ζωές του ιδίου και αυτές των συναδέλφων του διατρέχουν κίνδυνο και προσθέτει ότι πάσχει «από πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που χρειάζεται επείγουσα φροντίδα».
Η ΑΚΑΧ, οργάνωση η οποία δημιουργήθηκε το 2009, θεωρείται από την Ουάσινγκτον ο πιο επικίνδυνος βραχίονας του τζιχαντιστικού δικτύου. Η ΑΚΑΧ επωφελήθηκε από το χάος που προκάλεσε η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη κι εξαπολύει επιθέσεις τόσο εναντίον των Χούθι, όσο και εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.
Η οργάνωση έχει εξάλλου αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπως αυτή εναντίον της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo το 2015 στο Παρίσι, όμως υπέστη πολλές βαριές ήττες τα τελευταία χρόνια, χάνοντας εδάφη και μαχητές.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους και τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP