Ο απερχόμενος ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη προειδοποίησε χθες ότι η επιβολή του νέου εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, το οποίο έχει επιβληθεί στους σιίτες αντάρτες Χούτι, υπάρχει κίνδυνος στην πραγματικότητα να εμποδίσει την παράδοση απελπιστικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου.
Στην τελευταία του ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Τζαμάλ Μπενομάρ επισήμανε επίσης ότι τον λυπεί το γεγονός δεν ανέλαβε σθεναρή δράση νωρίτερα παρά τις προειδοποιήσεις του περί “συστηματικών ενεργειών παρακώλυσης” της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Υεμένη.
Νωρίτερα τον Απρίλιο, το ΣΑ του ΟΗΕ επέβαλε εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τους σιίτες Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν, και σε στρατιωτικούς που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών. “Η εφαρμογή του νέου στοχευμένου εμπάργκο όπλων… θα μπορούσε αθέλητα να περιορίσει τη ροή των απελπιστικά αναγκαίων εμπορικών αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των καυσίμων και των ιατροφαρμακευτικών εφοδίων”, ανέφερε ο Μπενομάρ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωσή του στο ΣΑ.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη έχει γίνει καταστροφική, προειδοποίησαν αξιωματούχοι οργανώσεων αρωγής χθες Δευτέρα. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται βοήθεια.
Ο Μπενομάρ είχε διαμεσολαβήσει για την επίτευξη της συμφωνίας πολιτικής μετάβασης του 2011, με στόχο να τερματιστεί η πολιτική αναταραχή στην Υεμένη. Ο απερχόμενος ειδικός απεσταλμένος επισήμανε ότι “είχε επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία για τα βασικά στοιχεία” μιας διευθέτησης για τη νομή της εξουσίας πριν η κρίση κλιμακωθεί τον περασμένο μήνα, όταν μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούτι.
“Το κύριο ζήτημα που προκαλούσε συγκρούσεις ήταν το θέμα της προεδρίας”, διευκρίνισε ο Μπενομάρ. “Είπα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κατάρρευση της διαδικασίας της πολιτικής μετάβασης δεν ήταν λάθος της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά μάλλον αποτέλεσε συνέπεια μιας σειρά λαθών και υπολογισμών εσφαλμένων, λίγο ως πολύ, που έγιναν σωρευτικά από όλες τις πλευρές”, πρόσθεσε ο Μπενομάρ.
Η βία επεκτάθηκε σε όλη την Υεμένη πέρυσι, όταν οι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα και ουσιαστικά απομάκρυναν από την εξουσία τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος αρχικά μετέβη στο Άντεν και —όταν οι σιίτες αντάρτες κινήθηκαν για να καταλάβουν την πόλη αυτή του νότου— προσέφυγε στη Σαουδική Αραβία.
Το περασμένο Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν διόρισε έναν Μαυριτανό διπλωμάτη, τον Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, αντικαταστάτη του Μπενομάρ, όπως αναμενόταν.