Υεμένη: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει «εγκλήματα πολέμου»

Η Διεθνής Αμνηστία κρίνει, σε έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα, ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μυστικές φυλακές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένοπλων ομάδων που υποστηρίζουν στη νότια Υεμένη μπορούν να θεωρηθούν «εγκλήματα πολέμου».

Στην έκθεσή της, που δίνεται στη δημοσιότητα έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη των πρώτων πληροφοριών για αυτές τις μυστικές φυλακές, η Αμνηστία κάνει λόγο για «κατάφωρες παραβιάσεις» που έχουν διαπραχθεί στην Υεμένη, «συμπεριλαμβανομένων εξαφανίσεων, βασανισμών και άλλων κακομεταχειρίσεων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Η ΜΚΟ προτρέπει «τους εταίρους των ΗΑΕ στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», να «τοποθετηθούν εναντίον των φερόμενων βασανιστηρίων» και να «ερευνήσουν τον ρόλο αμερικανικού προσωπικού στις καταχρήσεις που συνδέονται με αυτές τις φυλακίσεις στην Υεμένη», καθώς και να «αρνηθούν να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες που πιθανότατα αποσπάστηκαν με βασανιστήρια ή κακομεταχείριση» εγκλείστων.

Η έκθεση της Αμνηστίας, υπό τον τίτλο «Μόνο ο θεός ξέρει αν είναι ζωντανός», αναφέρεται στα δεινά των οικείων δεκάδων ανθρώπων που συνελήφθησαν κι έκτοτε δεν δόθηκε η παραμικρή πληροφορία για την τύχη τους.

«Όταν ζητούν να μάθουν που είναι φυλακισμένοι οι δικοί τους, ή αν είναι καν ακόμη στη ζωή, τα αιτήματά τους αντιμετωπίζονται με σιωπή ή εκφοβισμό», τονίζει στην έκθεση η Τιράνα Χάσαν, επικεφαλής της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία είναι αρμόδια για τις χώρες σε κρίση.

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι διεξήγαγε έρευνα από τον Μάρτιο του 2016 ως τον Μάιο του 2018 για τις υποθέσεις 51 ανδρών που συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στη νότια Υεμένη από δυνάμεις των ΗΑΕ και υεμενίτικες μονάδες που πρόσκεινται σε αυτή τη χώρα-μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, «19 από αυτούς τους άνδρες αγνοούνται».

Επισήμως τα ΗΑΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι διαθέτουν ή διοικούν μυστικές φυλακές στη νότια Υεμένη.

Αφότου άρχισαν την επέμβασή τους στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, τα Εμιράτα δημιούργησαν, εκπαίδευσαν, εξόπλισαν και χρηματοδότησαν διάφορες τοπικές μονάδες ασφαλείας, γνωστές ως «ζώνες ασφαλείας» ή «επίλεκτες δυνάμεις». Τα ΗΑΕ έχουν παράλληλα συμπήξει συμμαχίες με υεμενίτες αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας που δρουν χωρίς να δίνουν λόγο στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Χάντι συμφιλιώθηκε πρόσφατα με τα ΗΑΕ, έπειτα από μια διένεξη που προκάλεσε η παρουσία δυνάμεών τους στο υεμενίτικο νησί Σοκότρα.

Το ζήτημα των φυλακών βρισκόταν στο επίκεντρο μιας επίσκεψης που έκανε στο Άντεν τη Δευτέρα η υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Ριμ αλ Χασίμι.

Η Χασίμι συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χάντι και με τον υπουργό Εσωτερικών Άχμεντ Μαϊσάρι, ο οποίος επέμεινε στο «κλείσιμο των φυλακών και την ανάγκη να υπαχθούν στον έλεγχο (του συστήματος) της δικαιοσύνης» της Υεμένης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο πρόσκειται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ