Βίαιες μάχες μαίνονται σήμερα μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην Υεμένη και των σιιτών ανταρτών Χούτι για την κατάληψη του αεροδρομίου της Χοντέιντα, που βρίσκεται στη νότια έξοδο της πόλης αυτής, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές.
Σύμφωνα με αυτές, η επιχείρηση για την κατάληψη του αεροδρομίου ξεκίνησε μετά την άφιξη «μεγάλων» ενισχύσεων των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία κατά την έβδομη ημέρα της επίθεσης εναντίον των Χούτι που έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Χοντέιντα από το 2014.
Η κατάληψη του αεροδρομίου θα είναι σημαντική για τον αραβικό συνασπισμό ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να καταλάβει την καλά φυλασσόμενη πόλη αρκετά γρήγορα ώστε να μην διακοπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Υεμενίτες που εξαρτώνται από αυτή.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο νωρίς το πρωί. «Είναι η πρώτη φορά που ακούμε τις συγκρούσεις τόσο καθαρά. Μπορούμε να ακούσουμε τον ήχο του πυροβολικού και των πυροβόλων όπλων», δήλωσε ένας κάτοικος.
Η Χοντέιντα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, και η γύρω περιοχή μετρούν περίπου 600.000 κατοίκους.
Η επιχείρηση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, που είναι πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου και τους έχει φέρει έως το αεροδρόμιο της Χοντέιντα.
Χθες Δευτέρα οι Χούτι εξακολουθούσαν να εμποδίζουν την άφιξη ενισχύσεων στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, αφού κατέλαβαν ένα μέρος του παράκτιου δρόμου νότια της Χοντέιντα.
Δείτε βίντεο για την μάχη στο αεροδρόμιο της Χοντάιντα:
«Η στρατιωτική επιχείρηση (για την ανακατάληψη) του αεροδρομίου της Χοντέιντα θα συνεχιστεί εκτός κι αν οι αντάρτες αποσυρθούν άνευ όρων», είχε προειδοποιήσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Άνουαρ Γκάργας.
Παράλληλα ο Γκάργας επεσήμανε ότι ο αραβικός συνασπισμός βασίζεται στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος έφτασε στη Σανάα το Σάββατο, για να πετύχει μια συμφωνία με τους Χούτι για να αποχωρήσουν από τη Χοντέιντα.
Ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούτι, διέψευσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην παράδοση του λιμανιού «διότι αυτό το αίτημα δεν είναι ρεαλιστικό’.
«Στη διάρκεια όλων των επισκέψεών του, ο απεσταλμένος συζήτησε μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση που αφορά (…) όλα τα μέτωπα και όχι μόνο τη Χοντέιντα», πρόσθεσε.