Ξένια Καρελίνα: Η Ρωσοαμερικανίδα κρατούμενη παραδέχθηκε την ενοχή της για προδοσία – Είχε κάνει δωρεά υπέρ της Ουκρανίας

Η Ρωσο-αμερικανίδα, Ξένια Καρελίνα, παραδέχθηκε την ενοχή της σε ρωσικό δικαστήριο για προδοσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο δήλωση του δικηγόρου της Μιχαήλ Μουσάιλοφ.

Η Ξένια Καρελίνα, η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί στην μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης την περασμένη εβδομάδα, δικάζεται στην πόλη Γιεκατερίνεμπουργκ για μια δωρεά που έκανε το 2022 σε φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει την Ουκρανία.

Η ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα είναι η πρώτη στην περίπτωση της από την ανταλλαγή 24 κρατουμένων που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου οι οποίοι κρατούντο σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων τρεις Αμερικανοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ρωσικές φυλακές.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι η καταδικαστική απόφαση και η υπεράσπιση θα συνοψίσουν τα επιχειρήματα τους στην υπόθεση της Καρελίνα αύριο Πέμπτη και η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα. Συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) αφότου έφθασε στην Ρωσία για να επισκεφθεί την οικογένεια της στο Γιεκατερίνεμπουργκ στις αρχές του έτους.

Οι ανακριτές απήγγειλαν την κατηγορία της προδοσίας αφού εντόπισαν στο κινητό της τηλέφωνο ότι είχε δωρίσει 51,80 δολάρια στο Razom, μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονα χώρα τον Φεβρουάριο του 2022. Η FSB ισχυρίστηκε ότι ο τελικός δικαιούχος ήταν ο ουκρανικός στρατός.

Η Razom δήλωσε τη στιγμή της σύλληψής της ότι ήταν «συγκλονισμένη». Ο ιστότοπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης αναφέρει ότι υποστηρίζει μια σειρά από ανθρωπιστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας κιτ πρώτων βοηθειών, ξυλόσομπες, γεννήτριες, ραδιόφωνα και οχήματα στους Ουκρανούς γιατρούς πρώτης γραμμής.

Βοηθάει επίσης παιδιά στην Ουκρανία και ευάλωτες κοινότητες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, μεταξύ άλλων παρέχοντας τρόφιμα, στέγη, ψυχολογική υποστήριξη και καθαρό νερό. Στο δικαστήριο ως ακροατής προσήλθε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ Στιούαρτ Ουίλσον, αλλά επειδή η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, παρέμεινε μαζί με τους δημοσιογράφους πολύ μακριά από την αίθουσα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters