Ξεκάθαρο το Κρεμλίνο: Δε θα αφήσουμε μόνο του το Ιράν εάν επιτεθούν οι ΗΠΑ

Το Ιράν «δεν θα είναι μόνο του» σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ προς την Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης την Τετάρτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε στο στόχαστρο τον Ιρανό Ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και άλλους κορυφαίους ιρανούς αξιωματούχους με κυρώσεις του τη Δευτέρα. Το δραματικό βήμα για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν ήταν βέβαια η κατάρριψη του αμερικανικού Drone από την Τεχεράνη, με τις ΗΠΑ να φτάνουν μια ανάσα πριν τον βομβαρδισμό στόχων του Ιράν.

«Το Ιράν θα αντέξει και δεν είναι μόνο του» ξεκαθάρισε ο Zamir Kabulov, ο ειδικός απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για τις ασιατικές χώρες όπως το Ιράν,  σε ένα  ρωσο-ιρανικό πολιτικό φόρουμ στη Μόσχα.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία ήταν έτοιμη να παράσχει υλική υποστήριξη στο Ιράν στο ενδεχόμενο μιας αμειρκανικής επίθεσης, ο Καμπούλοφ δήλωσε ότι «συγκεκριμένες ενέργειες είναι ερώτηση για τον Ρώσο πρόεδρο».

«Αλλά δεν είναι μόνο η Ρωσία, πολλές άλλες χώρες συμμερίζονται και συμπάσχουν με το Ιράν» ανέφερε η καθημερινή εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη τον Καμπούλοφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε απ’ τη μεριά του ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να πείσει τις ΗΠΑ και το Ιράν να αρχίσουν «πολιτισμένο» διάλογο.

«Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει το τέλος της [αμερικανικής] πολιτικής των τελεσίγραφων, των κυρώσεων και του εκβιασμού», δήλωσε ο Λάβροφ σε άλλη ενημέρωση αργότερα την Τετάρτη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ ανέφερε ότι η Ρωσία και οι εταίροι της θα λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των νέων κυρώσεων που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στο Ιράν, αλλά δεν διευκρίνισαν ποια θα είναι τα μέτρα αυτά.

Πηγή: Checkpoint Asia