«Χαστούκι» στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η άρνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει κείμενο που να καταδικάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Παλαιστίνιοι ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.
Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν την Παρασκευή να επιτύχουν την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενός κειμένου που καταδίκαζε τις πρόσφατες «απαράδεκτες» δηλώσεις του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς όσον αφορά τους Εβραίους, οι οποίες για την Ουάσινγκτον περιείχαν «απεχθείς αντισημιτικές ύβρεις».
Το Κουβέιτ, κράτος-μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, εναντιώθηκε σε αυτό το κείμενο, το οποίο χαρακτήρισε προκατειλημμένο, επιχειρηματολογώντας ότι ο Αμπάς ήδη ζήτησε συγγνώμη.
Παράλληλα, το Ισραήλ αποφάσισε την Παρασκευή να αποσυρθεί από την κούρσα για μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2019-2020, έπειτα από μια εκστρατεία των αραβικών χωρών για να εμποδίσουν την υπερψήφιση της υποψηφιότητάς του.
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο συντάχθηκε από τους Αμερικανούς, αξίωνε ο παλαιστίνιος ηγέτης να «απέχει από αντισημιτικά σχόλια» και εξέφραζε την «έντονη ανησυχία» του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια πρόσφατη ομιλία του, που «περιείχε απεχθείς αντισημιτικές ύβρεις και ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Οι δηλώσεις του Αμπάς προκάλεσαν, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, ταυτόσημες δηλώσεις αγανάκτησης και καταδίκης από πλευράς των Ισραηλινών, των Αμερικανών, των Ευρωπαίων και του ΟΗΕ, καθώς υποστήριξε τη Δευτέρα ότι οι σφαγές των Εβραίων στην Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας -συμπεριλαμβανομένου κατά συνέπεια του Ολοκαυτώματος- συνδέονταν λιγότερο με τον αντισημιτισμό και περισσότερο με τον ρόλο των Εβραίων στην κοινωνία, ειδικά στον τραπεζικό τομέα.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ επέκρινε έντονα τον παλαιστίνιο πρόεδρο διότι επανέλαβε «ορισμένες από τις πιο περιφρονητικές αντισημιτικές προσβολές».
Ο Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε συγγνώμη και διαβεβαίωσε ότι θέλει να «επαναλάβει» πως «εδώ και πολύ καιρό έχουμε καταδικάσει το Ολοκαύτωμα, το πιο ειδεχθές έγκλημα της ιστορίας», και να εκφράσει «τη συμπόνια μας προς τα θύματα», καθώς και ότι καταδικάζει «τον αντισημιτισμό σε όλες του τις μορφές».
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν μέσω Twitter απέρριψε τη συγγνώμη του Αμπάς, που χαρακτήρισε «αρνητή του Ολοκαυτώματος».
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν, σε δύο περιπτώσεις, σχέδια ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξέφραζαν ανησυχία για τη βία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν 50 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από πυρά του ισραηλινού στρατού έπειτα από την έναρξη μαζικών κινητοποιήσεων στα τέλη του Μαρτίου.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την διεκδίκηση έδρας στο ΣΑ.
«Έπειτα από διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων καλών φίλων μας, το Κράτος του Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ανέφερε ανακοίνωση της ισραηλινής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ προσπάθησε να διεκδικήσει έδρα στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Δεν δόθηκε κάποια επίσημη εξήγηση για την αποχώρηση αυτή από την κούρσα, πάντως διπλωμάτες ανέφεραν πως είχε γίνει σαφές ότι το Ισραήλ θα συγκέντρωνε πολύ λιγότερες ψήφους από τη Γερμανία και το Βέλγιο στην ψηφοφορία της 8ης Ιουνίου.
Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλικι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αραβικές χώρες θα έκαναν «ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν την ευόδωση της προσπάθειας του Ισραήλ να εξασφαλίσει μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.