Ιδιαίτερα αιχμηρή για τον χειρισμό της ΕΕ στο θέμα υποδοχής των Σύρων προσφύγων, είναι η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της με τίτλο «Διεθνής Αποτυχία: Η Κρίση των Σύρων Προσφύγων». Η οργάνωση σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να σκύβουν το κεφάλι από ντροπή».
Στην έκθεση αναφέρεται πως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσφερθεί να ανοίξουν τις πύλες τους μόνο σε περίπου 12.000 από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες από τη Συρία, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε μόλις 0,5% του συνόλου των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Τονίζεται, εξάλλου, ότι μόνον 10 μέλη της ΕΕ πρόσφεραν θέσεις μετεγκατάστασης ή αποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους σε Σύρους πρόσφυγες.
«Η ΕΕ έχει αποτύχει παταγωδώς να ανταποκριθεί στον ρόλο της μέσω παροχής ασφαλούς καταφυγίου στους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν χάσει τα πάντα εκτός από την ίδια τους τη ζωή. Ο αριθμός των ατόμων που είναι έτοιμοι να μετεγκατασταθούν είναι πραγματικά οικτρός. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να σκύβουν το κεφάλι από ντροπή» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σετί, και προσθέτει: «Η ΕΕ πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της, να παράσχει ασφαλή διέλευση, και να σταματήσει τις άθλιες αυτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με την έκθεση, στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, που αποτελούν δύο από τις κύριες πύλες εισόδου στην ΕΕ, οι πρόσφυγες «βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλητικές για τη ζωή τους επιχειρήσεις απώθησης κατά μήκος των ελληνικών ακτών, καθώς και κράτηση επί εβδομάδες σε κακές συνθήκες στη Βουλγαρία».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες από τη Συρία, τα δύο τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τους 20.000 στη Σουηδία και τους 16.000 στη Γερμανία. Στην Ελλάδα εκείνοι που ζήτησαν άσυλο ήταν λιγότεροι από χίλιους.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2013, η Διεθνής Αμνηστία έχει πραγματοποιήσει ερευνητικές αποστολές για την κατάσταση των προσφύγων στη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ιράκ, την Ιταλία, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Λιβύη και την Τουρκία.