Washington Post: Στρατιωτικοί από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία καθ’ οδόν για το μέτωπο της Ουκρανίας

Korean Central News Agency. KCNA via REUTERS

Αρκετοί στρατιωτικοί από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας – την Βόρεια Κορέα – εκπαιδεύονται επί του παρόντος στη Ρωσία και ενδέχεται να αναπτυχθούν στο μέτωπο στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Κατά το δημοσίευμα, που επικαλείται αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και της Ουκρανίας, Βορειοκορεάτες στρατιώτες ήδη υποστηρίζουν τα ρωσικά στρατεύματα στο έδαφος, με ορισμένους πιθανώς ήδη νεκρούς ή τραυματισμένους στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Μόσχας έχει εισέλθει σε νέα φάση.

Ένας εκπρόσωπος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε ότι Βορειοκορεάτες αξιωματικοί είναι παρόντες στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για να επιβλέπουν τα ρωσικά στρατεύματα και να μελετούν το πεδίο της μάχης, αν και το Κίεβο δεν έχει ακόμη παρατηρήσει καμία βορειοκορεατική μονάδα να εμπλέκεται ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Γιονγκ Χιούν χαρακτήρισε τις αναφορές για στρατιωτική βοήθεια της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία «πολύ πιθανές» και σημείωσε ότι η Σεούλ αναμένει από την Πιονγκγιάνγκ να στείλει περισσότερο προσωπικό για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας.

Την Τρίτη, ο Αντρίι Κοβαλένκο, επικεφαλής του Ουκρανικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης, έγραψε στο Telegram ότι η Βόρεια Κορέα είχε ήδη στείλει αξιωματικούς και στρατεύματα στη Ρωσία που – μεταξύ άλλων – παρακολουθούν τη χρήση όπλων, και ότι «μερικοί από αυτούς έχουν ήδη πεθάνει».

Εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε ότι παραμένει ασαφές πού θα αναπτυχθούν κατά μήκος του ουκρανικού μετώπου οι μονάδες μάχης των Βορειοκορεατών που εκπαιδεύονται στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα στρατεύματα στις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας, απελευθερώνοντας έτσι τις ρωσικές δυνάμεις για μάχη στην ενδοχώρα της Ουκρανίας.

Ορισμένοι Νοτιοκορεάτες ειδικοί θεωρούν αυτό το σενάριο ως πολύ εύλογο.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας πρόσθεσε ότι η παρουσία τεχνικών συμβούλων της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Πιονγκγιάνγκ προμηθεύει τη Ρωσία όχι μόνο με βλήματα πυροβολικού αλλά και με πιο προηγμένο οπλισμό, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και εκτοξευτές ρουκετών, που απαιτούν επιτόπια καθοδήγηση.