Wagner: Το «προφίλ» των στελεχών της μισθοφορικής οργάνωσης που σκοτώθηκαν μαζί με τον Πριγκόζιν [pics]

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών στο αεροσκάφος τύπου Embraer-135 (EBM-135BJ) που συνετρίβη χθες Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 στην περιοχή Τβερ, κατά την διάρκεια πτήσης με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, επέβαινε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μαζί με ηγετικά στελέχη της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

Ειδικότερα, στην λίστα επιβατών που δόθηκε στην δημοσιότητα από τις ρωσικές αρχές και μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, περιλαμβάνονται οι:

Επίσης, το τριμελές πλήρωμα αποτελούνταν από τον κυβερνήτη Αλεξέι Λεβσίν, τον συγκυβερνήτη Ρουστάμ Καρίμοφ και την αεροσυνοδό Κριστίνα Ρασποπόβα.

 

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναλύσουμε το «προφίλ» των επιβατών:

Ντμίτρι Ούτκιν

Είναι αδιαμφισβήτητα το πιο αναγνωρίσιμο και γνωστό μέλος της Wagner μετά τον Πριγκόζιν λόγω του χαρακτήρα του, της ιστορίας του αλλά και λόγω των νεοναζιστικών τατουάζ. Όπως αναφέρουν ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, ο Ούτκιν έχει υπηρετήσει στις επίλεκτες ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας για περίπου δέκα χρόνια.

Αρκετοί ήταν αυτοί που τον θεωρούσαν ως τον πραγματικό και αποτελεσματικό ηγέτη της μισθοφορικής οργάνωσης, που λειτουργεί στο παρασκήνιο, ώστε όλο το «φως της δημοσιότητας να επικεντρώνεται στον Πριγκόζιν. Kάποιοι υποστηρίζουν ότι η μισθοφορική οργάνωση πήρε το όνομά της από το διακριτικό κλήσης του Ούτκιν που ήταν «Wagner».

Βαλέρι Τσεκάλοφ

Ήταν ο αναπληρωτής και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πριγκόζιν, καθώς επίσης ήταν και ο υπεύθυνος της υπηρεσίας ασφαλείας. Έγινε στόχος κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα επειδή «ενέργησε για λογαριασμό του Πριγκόζιν» και επειδή διευκόλυνε «αποστολές πυρομαχικών στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Είχε τον έλεγχο σε όλα τα διοικητικά της Wagner από εκείνον περνούσαν όλα τα συμβόλαια που έκλεινε ο Πριγκόζιν όπως οι προμήθειες του ρωσικού στρατού σε φαγητό αλλά και όλες οι επιχειρήσεις που είχε η μισθοφορική εταιρεία (κατασκευές, πετρέλαια και γεωργικές εκμεταλλεύσεις).

Εβγκένι Μακαριάν

Ο Μακαριάν, ήταν μαχητής στη Wagner και σύμφωνα με κάποιες ρωσικές πηγές φαίνεται πως ήταν σωματοφύλακας του Πριγκόζιν. Συμπεριλήφθηκε στην ουκρανική ιστοσελίδα Myrotvorets ως ένας «από τους εχθρούς της Ουκρανίας». Το ρωσικό κανάλι BRIEF είχε αναφέρει ότι αποτελεί μέλος της μισθοφορικής οργάνωσης από τον Μάρτιο του 2016, λαμβάνοντας το όνομα «Μακάρ», ενώ φαίνεται πως υπηρετούσε στη δύναμη της Wagner που είχε εμπλακεί με αμερικανικές δυνάμεις τον Ιανουάριο του 2017 στην περιοχή Χάσαμ της Συρίας.

Αλεξάντρ Τότμιν

Ο Τότμιν ήταν μαχητής στη Βάγκνερ με διακριτικό κλήσης «Tot» και εικάζεται ότι ήταν ένας από τους σωματοφύλακες του Πριγκόζιν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε υπηρετήσει στο Σουδάν. Πήρε το διακριτικό κλήσης «Tot».

Σεργκέι Προπούστιν

Ήταν βασικό στέλεχος και μαχητής της μισθοφορικής οργάνωσης από τον Μάρτιο του 2015 με διακριτικό κλήσης «Kedr».

Νικολάι Ματούσεεφ

Ήταν από τους «αφανείς» συνεργάτες του Πριγκόζιν. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για αυτόν εκτός από μια αναφορά του ρωσικού καναλιού BRIEF που υποστήριζε ότι εντάχθηκε στην Wagner τον Ιανουάριο του 2017 και υπηρετούσε στην ίδια μονάδα με τον Μακαριάν στη Συρία.

Πηγή: The Washington Examiner / Φωτογραφίες Reuters