Wagner: «Ρώσοι μισθοφόροι έχουν τοποθετήσει απαγορευμένες νάρκες στη Λιβύη»

H ιδιωτική ομάδα μισθοφόρων Wagner, «που έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Ρωσίας», έχει συνδεθεί με τη χρήση απαγορευμένων ναρκών στη Λιβύη το 2019-2020, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νέες πληροφορίες από λιβυκές υπηρεσίες και ομάδες αποναρκοθέτησης έχουν καταλήξει στη σύνδεση μεταξύ της ομάδας Wagner και των Λιβυκών Αραβικών Ενόπλων Δυνάμεων (LAAF) του Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Χάφταρ ήταν υπεύθυνος για μια επίθεση στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, κατά την οποία νάρκες σκότωσαν τουλάχιστον τρεις Λίβυους που είχαν αναλάβει την αποναρκοθέτηση, προτού εντοπιστούν οι τοποθεσίες των ναρκών, αναφέρει η Human Rights Watch.

Ο Λάμα Φακίχ, διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι ο Όμιλος Wagner πρόσθεσε στη «θανατηφόρα κληρονομιά» των ναρκών και των παγίδων με εκρηκτικά που ήταν διάσπαρτα στα προάστια της Τρίπολης και είχαν καταστήσει επικίνδυνη την επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους.

Οι νάρκες κατά προσωπικού παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο λόγω της αδυναμίας τους να κάνουν διακρίσεις μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί από το 2011 να ερευνά εγκλήματα πολέμου και άλλα σοβαρά εγκλήματα στη Λιβύη, αναμένεται να εξετάσει τον ρόλο λιβυκών και ξένων ενόπλων ομάδων στην τοποθέτηση ναρκών κατά προσωπικού κατά τη σύγκρουση του 2019-2020.

Οι αποκαλύψεις έρχονται αφότου το BBC ανέφερε τον Αύγουστο του 2021 ότι είχαν λάβει ένα ηλεκτρονικό tablet που είχε μείνει πίσω στην πρώτη γραμμή των μαχών στη νότια Τρίπολη, το οποίο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκε σε στέλεχος του Ομίλου Wagner.

Οι πληροφορίες στο tablet υποδεικνύουν ότι οι χειριστές της Wagner έπαιξαν ρόλο στην τοποθέτηση ναρκών ξηράς κατά προσωπικού, υποστηρίζει το BBC.

Με πληροφορίες από: Mirror UK / Φωτογραφία αρχείου Reuters