Wagner: «Ναι, εκτέλεσα και παιδιά με εντολή του Πριγκόζιν» λέει μπροστά στην κάμερα πρώην μισθοφόρος

Πρώην διοικητής της μονάδας Wagner PMC και πρώην κατάδικος, ο 42χρονος Αζαμάτ Ουλντάροφ – στον οποίο έχει απονεμηθεί χάρη με διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν – παραδέχθηκε δημόσια πώς σκότωσε Ουκρανούς πολίτες μετά από διαταγές του ιδρυτή του μισθοφορικού στρατού, του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Τη συνέντευξή του δημοσίευσε ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντιμίρ Οσέτσκιν στο επίσημο κανάλι της οργάνωσής του Gulag.net στο YouTube.

«Με αυτό το χέρι σκότωσα παιδιά ακολουθώντας τις εντολές. Όταν μπήκαμε στο Μπαχμούτ και στο Σολεντάρ, μας δόθηκε η εντολή να τα «καθαρίσουμε» και να τους σκοτώσουμε όλους. Και το κάναμε. Φτάσαμε, μια ομάδα 150 ατόμων από τη Wagner, αποβιβαστήκαμε και το κάναμε: τους σκοτώσαμε όλους. Ήταν γυναίκες, άντρες, παιδιά, συνταξιούχοι. Καταλαβαίνεις τι έχουν αυτά τα χέρια τώρα; Ήταν ένα μικρό παιδί, 5-6 χρονών. Και το πυροβόλησα στο κεφάλι…», είπε ο Ουλντάροφ.

Ανέφερε επίσης ένα επεισόδιο όταν σκοτώθηκαν εκατοντάδες Ουκρανοί, οι οποίοι κρύβονταν στο υπόγειο ενός κτιρίου εννέα ορόφων στο Μπαχμούτ, πριν μόλις ένα μήνα.

«Όταν μπήκα στο υπόγειο, υπήρχαν παιδιά. Και είχα διαταγή να μην αφήσω κανέναν. Οποιονδήποτε. Ακολούθησα την εντολή και δεν άφησα κανέναν. Μπήκαμε σαν ομάδα και δεν αφήσαμε κανέναν. Βρίσκονταν εκεί περίπου 40 παιδιά, συνολικά 300-400 άτομα. Δεν είχα άλλη επιλογή, δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Είχε εντολή να εκτελεστούν όλοι. Ήταν ένα μεγάλο σπίτι, ένα κτήριο εννέα ορόφων. Όλο το υπόγειο, ο πρώτος ή ο δεύτερος όροφος ήταν αποκλεισμένος και ναρκοθετημένος. Δεν είχα άλλη επιλογή. Πήρα την απόφαση και έδωσα την εντολή να εξολοθρευτούν όλοι….», ομολόγησε ο μισθοφόρος Βάγκνερ.

Ο ίδιος τόνισε ότι κανένας από τους μισθοφόρους της Wagner δεν τόλμησε να παρακούσει την εντολή του Πριγκόζιν: «Υπήρχε μια συγκεκριμένη απόφαση, ο λόγος του Πριγκόζιν – να μην κάνουμε συμφωνίες με «τρομοκράτες». Αυτά ήταν λόγια του Πριγκόζιν. Σκοτώστε όλους. Μην πιάσετε κανέναν αιχμάλωτο. Ο Πριγκόζιν μας είπε μέσω βιντεομηνύματος. Μας είπε να μην πάρουμε κανέναν αιχμάλωτο, κανέναν απολύτως».

«Τα παιδιά υπέφεραν. Λυπάμαι για τα παιδιά. Πολλά παιδιά πέθαναν. Αυτό συνέβη, ναι. Δεν το κρύβουμε. Έχω αίματα στα χέρια μου», παραδέχτηκε ο πρώην μισθοφόρος της Wagner.

Επαίνεσε επίσης τον ουκρανικό στρατό, αποκαλώντας τα μέλη του «άξιους πολεμιστές».

«Αγωνίζονται για τη χώρα τους, για την ιδέα τους. Δεν τους κατηγορώ. Είναι άξιοι αντίπαλοι», είπε ο Ουλντάροφ.

Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας περιέχει επίσης τις ιστορίες του Αλεξέι Σάνιτσεφ, ενός επίσης πρώην κατάδικου που πήρε χάρη με διάταγμα του Πούτιν και ο οποίος επίσης στρατολογήθηκε στην Wagner.

«Με βεβαιότητα 100% οι δύο πρώην μισθοφόροι δεν τελούν υπό καμία επιρροή πχ της SBU, της CIA κ.λπ. Έδωσαν λεπτομερείς και συνεπείς μαρτυρίες κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένων ή ηχογραφημένων συνεντεύξεων επί μια εβδομάδα και είπαν στον ιδρυτή του Gulagu.net Βλαντιμίρ Οσέτσκιν τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της εκτέλεσης περισσότερων από 20 παιδιών και εφήβων, της ανατίναξης ενός σωρού με περισσότερους από 50 τραυματίες αιχμαλώτους και τους λεγόμενους «500» (αυτούς που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον πόλεμο και αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολές να σκοτώσουν Ουκρανούς)… Αυτές οι μαρτυρίες αποτελούν άμεσο λόγο για την έναρξη ποινικής δίωξης κατά του Πριγκόζιν και άλλων που εμπλέκονται σε βίαιες δολοφονίες, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», γράφει το Gulagu.net.

Αντιμέτωπη με αυτούς τους ισχυρισμούς, η υπηρεσία Τύπου του Prigozhin δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση στο Telegram:

«Όσον αφορά την εκτέλεση παιδιών, φυσικά, κανείς δεν πυροβολεί ποτέ αμάχους ή παιδιά, κανείς δεν το χρειάζεται. Πήγαμε εκεί για να σώσουμε τους Ουκρανούς από το καθεστώς στο οποίο υπόκεινται»…

Πηγή: Με πληροφορίες από uawire.org