Wagner: «Δεν υπάρχει ούτε ένας μαχητής μας στο Σουδάν» ισχυρίζεται ο Πριγκόζιν

Οι ένοπλες συγκρούσεις στο Σουδάν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες ακόμα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στην εμφύλια διαμάχη μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης» ενδέχεται να εμπλέκεται και ο ξένος παράγοντας, όπως η Ρωσία ή πιο συγκεκριμένα η περίφημη Wagner.

Ωστόσο, ο ιδρυτής της ιδιωτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή ή παρουσία μελών και στελεχών της Wagner στο Σουδάν, τα τελευταία χρόνια, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ούτε ένας μαχητής της Wagner στο Σουδάν και επέμεινε λέγοντας πως ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος της οργάνωσης στην χώρα αυτή, εδώ και δύο χρόνια».

Πυρά και εκρήξεις συνέχιζαν χθες βράδυ να συνταράσσουν το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, παρά τις εκκλήσεις να υπάρξει εκεχειρία, την τέταρτη ημέρα μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς με σχεδόν 200 νεκρούς. Κατόπιν μεσολάβησης του Νότιου Σουδάν, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», και οι ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, δεσμεύτηκαν να τηρήσουν εκεχειρία 24 ωρών, για να απομακρυνθούν άμαχοι από τις πιο επικίνδυνες περιοχές.

Παρότι όμως συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Νότιου Σουδάν ανάμεσα στις δύο πλευρές να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός χθες το βράδυ, συνέχιζαν να ακούγονται πυρά και εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Τα μέρη αλληλοκατηγορήθηκαν για αθέτηση της συμφωνίας.

Φωτογραφία Reuters