Κι όμως βρέθηκε ιμάμης να «δικαιολογήσει» τη δολοφονία του βρετανού στρατιώτη

   
Ένας συριακής καταγωγής ιερωμένος του Ισλάμ, ο οποίος είχε διδάξει τον έναν εκ των δύο δραστών της πρόσφατης ειδεχθούς δολοφονίας ενός Βρετανού στρατιώτη εκτός υπηρεσίας σε δρόμο του Λονδίνου, εξαίρει το «θάρρος» του, σημειώνοντας ότι οι μουσουλμάνοι θα δουν την επίθεση αυτή ως ένα πλήγμα σε έναν στρατιωτικό στόχο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Τρίπολη, στο βόρειο Λίβανο, όπου ζει από το 2005 που εξορίστηκε από την Βρετανία, ο Όμαρ Μπάκρι, ιδρυτής της απαγορευμένης βρετανικής ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Μουχατζιρούν, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι γνώρισε τον ύποπτο για την δολοφονία Μάικλ Αντεμπολάτζο πριν από μια δεκαετία.

«Όταν είδα το βίντεο τον αναγνώρισα αμέσως», σημείωσε ο Μπάκρι στο Ρόιτερς. «Τον γνώριζα. Ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος, πολύ ντροπαλός, που έκανε πολλές ερωτήσεις για το Ισλάμ».

«Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι αυτός ο ήσυχος άνδρας, ο πολύ ντροπαλός άνδρας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια επίθεση κατά ενός Βρετανού στρατιώτη μέρα μεσημέρι, εν μέση οδώ στην Βρετανία. Στο ανατολικό Λονδίνο. Αυτό είναι απίστευτο», σχολίασε.
«Όταν το είδα αυτό, ειλικρινά εξεπλάγην πάρα πολύ — να στέκει ακλόνητος, θαρραλέος, γενναίος. Να μη τρέχει να το σκάσει. Αντ’ αυτού, δήλωσε γιατί το έκανε και ήθελε να το ακούσει όλος ο κόσμος», πρόσθεσε ο Μπάκρι.
Μουσουλμανικές οργανώσεις σε όλη την Βρετανία καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση αυτή.

Ο 28χρονος Αντεμπολάτζο, ο οποίος γεννήθηκε στην Βρετανία από μια χριστιανική οικογένεια από την Νιγηρία, ήταν γνωστός με το προσωνύμιο Μουτζάχιντ —μαχητής— μετά τον προσηλυτισμό του στο Ισλάμ όταν ήταν έφηβος σε προάστιο του βορειοανατολικού Λονδίνου.
Αυτός βιντεοσκοπήθηκε με ματωμένα χέρια λίγες στιγμές μετά την δολοφονία του 25χρονου Βρετανού Λι Ρίγκμπι, ο οποίος είχε πολεμήσει στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Κρατώντας στο χέρι του το μαχαίρι και τον μπαλτά με τα οποία διέπραξε το ειδεχθές έγκλημα, ο Αντεμπολάτζο δηλώνει στην κάμερα ότι η δολοφονία αυτή έγινε σε εκδίκηση για την βρετανική συμμετοχή σε πολέμους σε ξένες χώρες.

Ο Αντεμπολάτζο και ο δεύτερος δράστης της δολοφονίας, ο 22χρονος Μάικλ Αντεμπογουέιλ, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Νιγηρία και πήρε αργότερα την βρετανική υπηκοότητα, νοσηλεύονται καθώς τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας κατά την σύλληψή τους. Δεν τους έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες. Η αστυνομία έχει συλλάβει ακόμα έναν άνδρα και μια γυναίκα που είναι ύποπτοι για συνωμοσία με στόχο την δολοφονία.

Ο Μπάκρι σημείωσε ότι η οργάνωσή του αλ Μουχατζιρούν δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση αυτή, καθώς τα μέλη της έχουν να δουν τον Αντεμπολάτζο από το 2005. Ωστόσο ο Άντζεμ Σουντάρι, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Μουχατζιρούν όταν εξορίστηκε ο Μπάκρι από την Βρετανία, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Αντεμπολάτζο παρευρισκόταν στις εκδηλώσεις της οργάνωσης ως πριν από περίπου δύο χρόνια.

«Πιστεύω ότι ο Μάικλ, ή Μουτζάχιντ, θα αντιμετωπίσει την μοίρα που του όρισε ο Θεός», πρόσθεσε ο Μπάκρι. «Ο Θεός τον προόριζε να πραγματοποιήσει την επίθεση και ο Θεός προόριζε τον Βρετανό στρατιώτη να πεθάνει για τον σκοπό στον οποίο πίστευε», σημείωσε.
«Ίσως πολλοί άνθρωποι στην Βρετανία, μουσουλμάνοι και μη, να μην μπορούν να συγχωρέσουν τον Μάικλ γι’ αυτό που έκανε. Αυτοί το καταδικάζουν. Αλλά οι μουσουλμάνοι στον κόσμο δεν τον βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Οι μουσουλμάνοι σε αυτήν την χώρα είναι πολύ χαρούμενοι, υπερήφανοι γι’ αυτόν. Τον βλέπουν όπως έναν μαχητή για την ελευθερία που επιτίθεται σε μια στρατιωτική βάση», πρόσθεσε.

Ο Μπάκρι κατέληξε λέγοντας ότι ζει στον Λίβανο από το 2005 βάσει συμφωνίας με την οποία του απαγορεύεται να εγκαταλείψει την χώρα αυτή για 30 χρόνια. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, έχει καθημερινή επαφή με φοιτητές στην Βρετανία.