Βρετανικό ΥΠΑΜ: Πώς θα επηρεαστούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Ρωσίας μετά το χτύπημα του Μπερντιάνσκ με ATACMS

Στο πλήγμα των ρωσικών αεροδρομίων στο Μπερντιάνσκ και το Λουγκάνσκ από πυραύλους ATACMS που παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, αναφέρεται το ημερήσιο ενημερωτικό σημείωμα που συντάσσουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Το σημείωμα βασίζεται στις πληροφορίες πως στις 17 Οκτωβρίου 2023, αρκετά ρωσικά ελικόπτερα και εξοπλισμός αεράμυνας πιθανότατα χτυπήθηκαν στα συγκεκριμένα αεροδρόμια.

«Αν και η έκταση της ζημιάς δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν, είναι πιθανό να καταστράφηκαν εννέα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα στο Μπερντιάνσκ και πέντε στο Λουγκάνσκ, με την Ουκρανία να ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τους τακτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) που παρέχονται από τις ΗΠΑ», σημειώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βρετανικού ΥΠΑΜ.

Η απώλεια αυτή εκτιμάται πως θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις των Ρώσων, καθώς οι ρωσικές αμυντικές γραμμές εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από την υποστήριξη ελικοπτέρων, με δεδομένο – κατά το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας – πως η υποστήριξη από μαχητικά ήταν μέχρι σήμερα εξαιρετικά κακή.

Εάν επιβεβαιωθούν οι απώλειες από το χτύπημα των ATACMS «είναι πολύ πιθανό να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας τόσο να αμύνεται, όσο και να διεξάγει περαιτέρω επιθετική δραστηριότητα» στον νότιο άξονα, για τον οποίο το Μπερντιάνσκ αποτελούσε κύρια επιχειρησιακή βάση παρέχοντας τόσο υλικοτεχνική υποστήριξη, όσο και επιθετικές/αμυντικές δυνατότητες.

Διαβάστε ακόμη: ATACMS: Έφτασαν στην Ουκρανία οι αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς – Έτσι έπληξε τις ρωσικές αεροπορικές βάσεις

«Δεδομένης της τρέχουσας πίεσης στη ρωσική στρατιωτική παραγωγή, η επιβεβαιωμένη απώλεια αεροσκαφών θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», σημειώνει το βρετανικό ΥΠΑΜ.

Προσθέτει επιπλέον πως η απώλεια αεροσκαφών και ελικοπτέρων θα δημιουργήσει πρόσθετη πίεση στους πιλότους και τα μαχητικά της Ρωσίας, που ήδη είναι σχεδόν βέβαιο ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάντλησης και συντήρησης λόγω της απρόβλεπτα – για τη Ρωσία – παρατεταμένης εκστρατείας.