Βρετανικό ΥΠΑΜ: Κάτι συμβαίνει με την γέφυρα Κερτς στην Κριμαία

Στην Κριμαία και ειδικά στην περίφημη πλέον γέφυρα Κερτς που έχει επανειλημμένα δεχθεί χτυπήματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρεται το ημερήσιο δελτίο που εκδίδουν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως υπενθυμίζουν, στις 14 Οκτωβρίου 2023, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαράτ Κουσνούλιν δήλωσε ότι η ζημιά από το χτύπημα της Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2023 στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία είχε επισκευαστεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Αν και είναι πλήρως λειτουργική, η χρήση της γέφυρας Κερτς παραμένει περιορισμένη λόγω των διαδικασιών που θεσπίστηκαν μετά την πρώτη επίθεση από την Ουκρανία τον Οκτώβριο του 2022. Τα φορτηγά και οι προμήθειες καυσίμων συνεχίζουν να μετακινούνται με πορθμεία, σημειώνει το βρετανικό ΥΠΑΜ.

«Η γέφυρα Κερτς της Κριμαίας θα παραμείνει ένας ζωτικός κρίκος για τη διατήρηση της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και των δυνάμεών της στη νότια Ουκρανία. Ωστόσο, είναι πλέον σχεδόν σίγουρα ένα σημαντικό βάρος ασφαλείας που απαιτεί προστασία πολλαπλών τομέων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συστημάτων αεράμυνας και πληρωμάτων που διαφορετικά θα αναπτύσσονταν αλλού», λένε οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Η εμπιστοσύνη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας στην ικανότητά τους να προστατεύσουν αυτή τη μεγάλη και ευάλωτη δομή θα συνεχίσει να απειλείται από την ευρηματικότητα του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας», καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα.