Βρετανία: Σε ύφεση οδηγεί τη χώρα η αβεβαιότητα του Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να βρεθεί σε ύφεση εάν δεν βρεθεί συμφωνία για Brexit, με την οικονομία του να συρρικνώνεται κατά 2% και με απώλειες πάνω από 30 δισεκατομμύρια λίρες, ανεξάρτητο όργανο οικονομικής πρόβλεψης προειδοποίησε σήμερα.

Η Υπηρεσία για την Ευθύνη του Προϋπολογισμού (OBR) δήλωσε ότι αυξάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα των μελλοντικών ηγετών να διαπραγματευτούν τη συμφωνία θα αποτρέψει τους επενδυτές από την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που θα μπορούσε να βλάψει το εμπόριο.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η αυξημένη αβεβαιότητα και η φθίνουσα εμπιστοσύνη αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, οι υψηλότεροι εμπορικοί φραγμοί με την ΕΕ μειώνουν την εγχώρια και ξένη ζήτηση, ενώ οι τιμές των λιρών και άλλων περιουσιακών στοιχείων πέφτουν απότομα», δήλωσε ο πρόεδρος της OBR Robert Chote.

«Αυτή η κατάσταση οδηγεί την οικονομία σε ύφεση, με τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τη λίρα να μειώνονται δραματικά», ανέφερε η OBR στην τελευταία δημοσιονομική της έκθεση προσθέτοντας ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί εως και 2% μέχρι το τέλος του 2020.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα κοστίσει τη βρετανική οικονομία 30 δισεκατομμύρια λίρες και ότι η διαταραχή και το χάος που θα ακολουθούσε θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για τα δημόσια οικονομικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα εξασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Πηγή: AA / Φωτογραφία Reuters