Βρετανία: Πλήρης αναθεώρηση στις Ένοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τη «θανατηφόρα τετράδα» Ιράν, Ρωσίας, Κίνας και Β.Κορέας

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, το σχέδιο της για την αναθεώρηση και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της, για να διασφαλίσει ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απειλές.

Η κυβέρνηση όρισε τον Τζορτζ Ρόμπερτσον, τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, να ηγηθεί της αναθεώρησης των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας, ο οποίος θα υποβάλει την πρώτη του έκθεση το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ο Ρόμπερτσον, πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο οποίος διηύθυνε το ΝΑΤΟ από το 1999 έως το 2003, είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «πρέπει να είναι έτοιμες για μάχη» δεδομένου του επιπέδου απειλής.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια θανατηφόρα τετράδα εθνών που εργάζονται όλο και περισσότερο μαζί, και εμείς σε αυτή τη χώρα, και η συμμαχία του ΝΑΤΟ, πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη τετράδα καθώς και τα άλλα προβλήματα», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δεσμευθεί για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ. Μιλώντας για την επικείμενη αναθεώρηση του βρετανικού στρατού, ο Στάρμερ περιέγραψε τις ΕΔ της χώρας ως «κούφιες».

«Οι εργασίες για τη Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση ξεκινούν αμέσως ως αναγνώριση του επείγοντος των απειλών που αντιμετωπίζει η Βρετανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι υποστηρίζει ότι «στην αρχή μιας νέας εποχής για τη Βρετανία, χρειαζόμαστε μια νέα εποχή για την άμυνα. Η Αναθεώρηση θα ενισχύσει τα θεμέλια για αυτήν τη νέα αποστολή».

Η «Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση» θα διευθύνεται από τρεις εξωτερικούς αναθεωρητές:

Οι στόχοι της «Στρατηγικής Αμυντικής Αναθεώρησης»

Σύμφνα με το βρετανικό ΥΠΑΜ, το νέο αυτό σχέδιο επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι η Βρετανία συνεχίζει να ηγείται στο NATO και να ενισχύσει την εσωτερική της ασφάλεια. Επίσης, επιδιώκει να δοθεί περισσότερη έμφαση στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η «Στρατηγική Αμυντική Αναθεώρηση» έχει στόχο να ενισχύσει την βοήθεια προς την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, να εκσυγχρονίσει και να διατηρήσει την ικανότητα της πυρηνικής αποτροπής και τέλος, να προσαρμόσει τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τα προγράμματα εξοπλισμού για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Με πληροφορίες από: Reuters, UK Defence Ministry / Φωτογραφίες