Βρετανία: «Ο βρετανικός στρατός δεν είναι προετοιμασμένος για πόλεμο και θα ξεμείνει από πυρομαχικά γρήγορα»

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι προετοιμασμένες για κανένα είδος πολέμου και θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες με τις προμήθειες, δήλωσε ένας πρώην αμυντικός αξιωματούχος στην Βρετανία.

«Σε οποιαδήποτε επιχείρηση μεγαλύτερης κλίμακας, θα ξεμείνουμε από πυρομαχικά γρήγορα», είπε ο Ρόμπερτ Τζόνσον στους Financial Times.

Ο Τζόνσον έχει υπηρετήσει ως διευθυντής του Γραφείου Αξιολόγησης και Πρόκλησης του Υπουργείου Εξωτερικών, επικεφαλής μιας ομάδας 25 ατόμων που ήταν επιφορτισμένη με το wargaming και τη χρήση έρευνας και ανάλυσης για να διασφαλίσει ότι οι αμυντικές ικανότητες στην Βρετανία είναι στην «μέγιστη» απόδοση.

Μετά την αποχώρησή του από τον ρόλο τον Μάιο, ο Τζόνσον εκτίμησε ότι ο βρετανικός στρατός «δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις βρετανικές πατρίδες δεόντως» και ότι θα ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένος για υπερπόντιες επιχειρήσεις παρόμοιας κλίμακας με τους πολέμους στα νησιά Φώκλαντ και το Ιράκ.

«Οι άμυνές μας είναι πολύ λεπτές και δεν είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε μια ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε κλίμακας», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος στους FT.

Ανεπάρκεια σε αεράμυνα, πλοία και μαχητικά αεροσκάφη

Επίσης, ο Τζόνσον υπογράμμισε την «ανεπαρκή» αεράμυνα που έχει η Βρετανία για να αναχαιτίσει επιδρομές με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, την έλλειψη πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό για να περιπολεί στον Βόρειο Ατλαντικό και να παρακολουθεί και να αποτρέπει τη δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων και την ανάγκη της Πολεμικής Αεροπορίας για σχεδόν διπλάσια μαχητικά αεροσκάφη από αυτό που έχει τώρα.

«Η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του κοινού γιατί ξέρει ότι δεν είναι έτοιμη», είπε, προσθέτοντας ότι η ειλικρίνεια δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια γιατί «οι Ρώσοι το γνωρίζουν ήδη αυτό ούτως ή άλλως».

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 3% του ΑΕΠ.

Ο Βρετανός πρώην αξιωματούχος δεν είναι ο πρώτος που επικρίνει την πολεμική ετοιμότητα του βρετανικού στρατού. Σε μια έκθεση από τον περασμένο Φεβρουάριο με τίτλο «Έτοιμοι για πόλεμο;», η επιτροπή άμυνας στην Βρετανία διαπίστωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις δεν είναι έτοιμες να πολεμήσουν έναν «παρατεταμένο, υψηλής έντασης» πόλεμο.

Επίσης, πριν λίγους μήνες, ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι δήλωσε ότι η Βρετανία είναι «πολύ πίσω» από τους συμμάχους της σχετικά με την προετοιμασία για πόλεμο.

Πηγή: Financial Times / Φωτογραφίες αρχείου Reuters