Βρετανία: Η «ειρωνική» απάντηση του ΥΠΑΜ στους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι «όλα πάνε βάσει σχεδίου» στην Ουκρανία

Το Υπουργείο Άμυνας στην Βρετανία απάντησε σήμερα Τρίτη, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» προχωράει βάσει σχεδίου.

Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και ο ίδιος ο Πούτιν, με δηλώσεις τους προσπαθούν να «πείσουν» ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία επιχειρούν αποτελεσματικά και βάση σχεδίου.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας στη Βρετανία έχει διαφορετική άποψη, την οποία εξέφρασε με ένα μικρό βίντεο, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, στο οποίο εξηγούν τους «λόγους» για τους οποίους η Ρωσία «δεν κερδίζει, αλλά χάνει».

«Τουλάχιστον έξι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι στρατιώτες αυτομολούν και επιτίθενται στους διοικητές τους. Οι απώλειες σε άρματα μάχης και εξοπλισμό είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από εκείνες της Ουκρανίας» αναφέρεται στο βίντεο.

Συνεχίζει λέγοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στη Λευκορωσία και τη Ρωσία για να ανασυνταχθούν λόγω των μεγάλων απωλειών που είχαν στη πρώτη φάση του πολέμου. «Ρίξανε δικό τους αεροπλάνο. Είναι αυτό αλήθεια το σχέδιο;» καταλήγει το ΥΠΑΜ στη Βρετανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις που φέρουν εις πέρας τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία ενεργούν «θαρραλέα και αποτελεσματικά», χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα όπλα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Βρετανία αλλά και σε άλλα δυτικά κράτη που παρακολουθούν τον πόλεμο υποστηρίζουν ότι η μέχρι τώρα επιχείρηση δεν έχει εξελιχθεί καλά για τη Ρωσία. Ένας από τους λόγους είναι η χρήση παλαιού εξοπλισμού, παρ’όλο που διαθέτει πιο σύγχρονα στρατιωτικά συστήματα.