Βρετανία: Ερευνάται αν πυρκαγιά σε αποθήκη του Μπέρμιγχαμ σχετίζεται με ρωσική επιχείρηση αποσταθεροποίησης

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Η βρετανική αντιτρομοκρατική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα 17/10/2024 πως ερευνά μια πυρκαγιά που ξέσπασε από την ανάφλεξη δέματος, τον Ιούλιο, σε αποθήκη στο Μπέρμιγχαμ (κεντρική Αγγλία), και εξέφρασε υποψίες ότι πρόκειται για επιχείρηση της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Μια παρόμοια περίπτωση στη Γερμανία, επίσης τον Ιούλιο, είχε αποδοθεί από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών στη Ρωσία.

Στη Βρετανία, το περιστατικό συνέβη στις 22 Ιουλίου σε αποθήκη του ομίλου υπηρεσιών logistics DHL σε προάστιο του Μπέρμιγχαμ. Ένα δέμα είχε πιάσει φωτιά, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η οποία αποκάλυψε την πληροφορία, το δέμα είχε ταξιδέψει με αεροπλάνο, πριν φθάσει στην αποθήκη. Ο προορισμός του δεν είναι γνωστός.

Εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγεται έρευνα για «ένα επεισόδιο» σ’ αυτή την αποθήκη.

«Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, ένα δέμα στην αποθήκη έπιασε φωτιά» και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εργάζεται «μαζί με άλλους ευρωπαίους εταίρους (…) για να διαπιστώσει αν (το επεισόδιο αυτό) μπορεί να συνδέεται ή όχι με άλλα παρόμοια επεισόδια σε όλη την Ευρώπη».

Οι βρετανοί ερευνητές υποψιάζονται ότι η πυρκαγιά εντάσσεται σε μια εκστρατεία που διεξάγεται από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Guardian.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών Τόμας Χάλντενβανγκ είχε αναφερθεί στην περίπτωση ενός δέματος που έπιασε φωτιά μέσα σε εγκατάσταση του μεταφορέα DHL τον Ιούλιο στη Λειψία (ανατολική Γερμανία), πριν από την προγραμματισμένη μεταφορά του με αεροπλάνο.

Αν το δέμα «είχε εκραγεί μέσα στο αεροπλάνο στη διάρκεια της πτήσης», δήλωσε, «θα είχαμε μια συντριβή και τα συντρίμμια μπορεί να έπλητταν όλους αυτούς που, εδώ στη Γερμανία, εκφράζουν τη συμπάθειά τους προς τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και το καθεστώς του, ανοικτά και μυστικά», είχε δηλώσει ο Χάλντενβανγκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, της MI5, ο Κέν Μακάλουμ, είχε προειδοποιήσει από την πλευρά του εναντίον του «χάους» που, σύμφωνα με τον ίδιο, προτίθεται να δημιουργήσει η Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, μέσω της υπηρεσίας της στρατιωτικών πληροφοριών GRU, εξαιτίας της υποστήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία που το Φεβρουάριο 2022 δέχθηκε εισβολή από τη Ρωσία.

Επιπλέον της τρομοκρατικής απειλής, «είμαστε πλέον παράλληλα αντιμέτωποι με συνωμοσίες που υποστηρίζονται από κράτη για τη διάπραξη δολοφονιών ή πράξεων δολιοφθοράς, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγεται στο ευρωπαϊκό έδαφος», είχε δηλώσει.

Στις αρχές Οκτωβρίου, έξι άνδρες εμφανίσθηκαν ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου κατηγορούμενοι ότι είναι αναμιγμένοι στην πυρκαγιά, που είχε σημειωθεί τον περασμένο Μάρτιο σε βιομηχανικές αποθήκες που ανήκαν σε Ουκρανούς στο ανατολικό Λονδίνο, και ότι εργάζονταν για λογαριασμό του ρωσικού παραστρατιωτικού ομίλου Wagner, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί στη Βρετανία τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγές: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ