Foreign Office: Αυτοί είναι οι «υποψήφιοι» της Μόσχας για τον προεδρικό θώκο στο Κίεβο

Το Foreign Office κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας, την επομένη των αμερικανορωσικών συνομιλιών, με τη Μόσχα να διαψεύδει, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις καταγγελίες του Λονδίνου.

«Καλούμε το ΥΠΕΞ της Βρετανίας να σταματήσει να διασπείρει ανοησίες», ήταν η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή της σε εξαιρετικά οξύ τόνο, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, η Λιζ Τρας, κατήγγειλε «το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία». «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία».

Σύμφωνα με τοForeign Office, «ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος», όμως δεν είναι ο μόνος: «οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας» διατηρούν «δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς».

Ποιοι είναι στο «στόχαστρο»

Το βρετανικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στους:

«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε το Φόρεϊν Όφις. Για τις ΗΠΑ, οι βρετανικές κατηγορίες είναι «βαθιά ανησυχητικές». «Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό. Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλευρό των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Το σενάριο κατά το οποίο η Ρωσία μπορεί να καταλάβει τη γειτονική της χώρα χαρακτηρίστηκε «παραλογισμός» από τον επικεφαλής του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, τον αντιναύαρχο Κάι-Άχιμ Σένμπαχ. Αυτό και άλλα σχόλια που έκανε οδήγησαν στην ανακοίνωση, από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, της παραίτησής του χθες βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters