Βρετανία – Αρχηγός Κατασκοπείας: «Οι Ρώσοι κατέρριψαν δικό τους μαχητικό στην Ουκρανία – Αρνούνται να εκτελέσουν εντολές»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «εκτιμήσει λάθος» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα στρατεύματά του αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, σύμφωνα με τον Τζέρεμι Φλέμινγκ, ένα από τα ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στην Βρετανία.

Σύμφωνα με τους New York Times, κατά τη διάρκεια ομιλίας την Τετάρτη στην Αυστραλία, ο Φλέμινγκ αποκάλυψε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέρριψαν κατά λάθος ένα από τα δικά τους μαχητικά αεροσκάφη.

«Έχουμε δει Ρώσους στρατιώτες, χωρίς όπλα και ηθικό, να αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, να σαμποτάρουν τον δικό τους εξοπλισμό και ακόμη και να καταρρίπτουν κατά λάθος το δικό τους αεροσκάφος», εξήγησε ο Φλέμινγκ.

«Γνωρίζουμε ότι η εκστρατεία του Πούτιν κατακλύζεται από προβλήματα – χαμηλό ηθικό, υλικοτεχνικές αποτυχίες και μεγάλος αριθμός απωλειών», πρόσθεσε ο Φλέμινγκ. «Η διοίκηση και ο έλεγχός τους βρίσκεται σε χάος».

«Είναι σαφές ότι εκτίμησε λάθος την αντίσταση του ουκρανικού λαού. Υποτίμησε τη δύναμη του ουκρανικού στρατού. Υποβάθμισε τις οικονομικές συνέπειες του καθεστώτος κυρώσεων και υπερεκτίμησε τις ικανότητες του στρατού του να εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη», είπε ο Φλέμινγκ.

Ο Βρετανός αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στις πληροφορίες που δημοσίευσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη, λέγοντας ότι οι ανώτατοι στρατιωτικοί του Ρώσου προέδρου Πούτιν τον είχαν παραπληροφορήσει για την επίδοση του στρατού του και την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. «Οι σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται να του πουν την αλήθεια», είπε ο κ. Φλέμινγκ.