Βουλγαρία: Ζητά εξηγήσεις από τη Ρωσία γιατί έβαλε τον Κρίστο Γκρόζεφ σε λίστα καταζητούμενων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι θα καλέσει σήμερα τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια «για εξηγήσεις» αφού η Μόσχα έθεσε τον Κρίστο Γκρόζεφ, Βούλγαρο πολίτη και εκτελεστικό διευθυντή του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, σε λίστα καταζητούμενων.

Ο Γκρόζεφ, ο επικεφαλής ερευνητής του Bellingcat στη Ρωσία, «καταζητείται με βάση άρθρο του Ποινικού Κώδικα», σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Δεν διευκρινίστηκε ποιο είναι το άρθρο αυτό.

«Ο Ρώσος πρεσβευτής θα κληθεί για εξηγήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, αφού τα βασικά πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας ζήτησαν επίσημη στήριξη για τον Γκρόζεφ. Η ρωσική πρεσβεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Ο Γκρόζεφ προκαλεί εδώ και χρόνια την οργή της Μόσχας με τις έρευνές του για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, τη δηλητηρίαση του Ρώσου, πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και τη συντριβή της πτήσης MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αρνηθεί την ευθύνη για οποιαδήποτε από αυτές τις επιθέσεις.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου» λέει ο Γκρόζεφ

Ο Γκρόζεφ, που κρατά μυστική την τοποθεσία όπου βρίσκεται για λόγους ασφαλείας, έχει δηλώσει ότι είναι ο πρώτος ξένος δημοσιογράφους που μπαίνει στη ρωσική λίστα καταζητούμενων και είπε ότι είναι μια κίνηση για να αποτραπούν άλλοι δημοσιογράφοι από το ερευνήσουν τι συμβαίνει στη Ρωσία.

«Δεν έχω ιδέα επί ποιας βάσης το Κρεμλίνο με έθεσε στη ‘λίστα καταζητούμενών’ του…Κατά κάποιο τρόπο, δεν έχει σημασία –για χρόνια καθιστούν σαφές ότι τρομάζουν από τη δουλειά μας και δεν θα σταματήσουν πουθενά μέχρι να την εξαφανίσουν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. Τα πρόσφατα ρεπορτάζ του αφορούσαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας χθες, Τετάρτη, στον βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό NOVA TV μέσω βιντεοσύνδεσης από άγνωστη τοποθεσία, ο Γκρόζεφ δήλωσε πως φοβάται για τη ζωή του και ότι κάποιος μπορεί να θέλει να πάρει την πρωτοβουλία για να κάνει τη «χάρη στο Κρεμλίνο» και να προσπαθήσει να τον εξουδετερώσει ή να τον απαγάγει.

Ο Γκρόζεφ δήλωσε ότι του έχει προσφερθεί βοήθεια από την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Εσθονία και την Αυστρία, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Το γραφείο του Βούλγαρου προέδρου έχει δηλώσει ότι και η Σόφια λαμβάνει μέτρα για την ασφάλειά του.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters